gris-947734
Inrikes

Intern ska ha lurats att äta griskött – ’kränkt och ledsen’ enligt JO-anmälan

Publicerad 8/7/2019
Annons

Internen på ett fängelse i Malmö påstår sig ha lurats äta griskött och anmäler en kriminalvårdare för tjänstefel. ”Ingen ska kunna lura i mig det”, skriver mannen i sin anmälan till justitieombudsmannen.

Den påstådda kränkningen utspelades i fängelsets matsal den 3 juni där det serverades korvgryta. Mannen, som inte äter griskött, frågade om grytan innehöll det och ska ha fått ett nekande svar varpå han började äta. Han ska sedan ha frågat en annan kriminalvårdare samma sak och då fått svaret att grytan visst innehåller griskött.

”När han la upp korvgrytan på min tallrik frågade jag honom om det var griskorv. Då svarade han nej. Fem minuter senare såg jag hur han serverade andra intagna från en annan gryta som det stod minus fläsk på”, skriver mannen i sin anmälan till JO där han menar att kriminalvårdaren ifråga har gjort sig skyldig till tjänstefel och kränkt hans rättigheter.

”Den dagen ljög han för mig och lurade i mig griskorv. Känner mig väldigt kränkt och ledsen. Om jag inte vill äta griskött har jag rätt till att låta bli. Ingen ska kunna lura i mig det”, skriver han vidare.

Fler kränkta interner
För ett år sen var det tre muslimska interner på Fosieanstalten som kände sig kränkta då de förvägrats ta med sig mat in på rummen och ska ha uppmanats att gå hungra eller bryta fastan under Arafat.

”Den som fastar på (Arafat) dagen får många goda gärningar samt blir förlåten för mycket av sina synder hos (Allah) Gud”, skrev en av männen i anmälan till JO.

På anstalten hade ställföreträdande chef Lars Holmgren aldrig hört talas om denna fasta och påpekade att man varje år under ramadan anpassar maten för att tillgodose internernas behov.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons