lik

Lik på sjukhus i New York/Intensivvård i Italien. Faksimil Twitter/Youtube

Inrikes

Internt dokument: Coronapatienter ska dö hemma – platser på sjukhus slut om en vecka

Publicerad 4/1/2020
Annons

Enligt ett internt dokument från Region Stockholm som Aftonbladet lyckats få tag i planeras det att vårdcentralerna ska börja ersätta överfulla sjukhus redan om en vecka. Då är målsättningen att coronasjuka ska dö hemma – därför snabbutbildas läkarna på vårdcentraler i palliativ vård, det vill säga vård i livets slutskede.

Dokumentet som återges av Aftonbladet innehåller bland annat en prognos på tillgång till vårdplatser i regionen. Enligt prognosen kommer platserna att ta slut redan om en vecka – den 7 april. Kulmen av antalet sjukvårdsbehövande kommer dock att nås tidigast i slutet av månaden – den 29 april, enligt planen.

Av den anledningen mobiliseras nu primärvården för coronavården. Samtidigt är man beredd att acceptera ”sänkt kvalité”. Hur det konkret kommer att se ut ges det ett exempel på längre fram i dokumentet.

Eftersom någon möjlighet att hänvisa till sjukhus inte kommer att finnas på grund av överbelastningen förväntas coronasjuka att stanna – och även dö – hemma. Av denna anledning kommer alla läkare på vårdcentraler och inom annan primärvård att snabbutbildas i att ge palliativ vård – eller vård i livets slutskede – hemma hos patienterna. Utbildningen ska genomföras via webben.

Tidigare rapporterade Samhällsnytt att Västra Götalandsregionen planerar att fylla ishallar i Göteborg med lik i spåren av coronaepidemin.

– Vi känner att det är ett värdigare alternativ än kylcontainrar, har Göteborgs begravningschef uppgett till SVT.

I Stockholm har ett flertal kylcontainrar ”för tusen lik” hyrts in för att förvara döda i coronaepidemin, vilket FriaTider var först att rapportera om. Idag har antalet döda slagit nytt rekord i Sverige – 59 har dött av corona under det senaste dygnet. Det finns dock misstankar om att Folkhälsomyndighetens statistik är missvisande och inte inkluderar alla fall av Covid-19.

LÄS MER: Folkhälsomyndighetens statistik ifrågasätts – visar inte alla dödsfall

Även i USA slog antalet dödsfall nya rekord – igår rapporterade att nästan en tusen personer har dött av viruset under ett dygn. På sociala medier sprids ett klipp som uppges visa läget på ett av sjukhus i New York – med korridorer överfulla av lik. Videons äkthet har inte kunnat verifierats, men liknande scener utspelade sig även i andra världsdelar under pågående epidemin:

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1067”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons