Tidigare i veckan publicerade Sverigedemokraterna ett videoklipp inför EU-valet som visar när deras toppkandidat Maria Rosander gör ett polisingripande mot en kriminell invandrare i Uppsala. Videon har nu flera hundra tusen visningar och Samnytt har fått en pratstund med Rosander om utvecklingen i landet, polisyrket och hennes nya karriär inom politiken.

”Maria Rosander är vårt femtenamn på EU-vallistan, hon är polis, tvåbarnsmamma och har siktet inställt på Bryssel för att bygga murar, så att Europa kan bli tryggt igen”, skriver SD och visar följande video:

”Det kan bli åka av”

Samnytt har tittat närmare på rättshandlingarna efter händelsen men även talat med Maria Rosander och kan nu berätta mer om det virala videoklippet och biljakten efter gangsters i Uppsala. Rosander själv minns händelsen som igår och berättar att många har reagerat på videoklippet.

– Jag har fått väldigt positiv respons. Det är klart att det alltid finns några som ifrågasätter om poliser kan dela det här då vi ska vara opolitiska men själva filmen i sig har ju inget politiskt budskap utan det här är ju bara ett sätt att marknadsföra att jag är någon som har erfarenhet med in i politiken, säger Rosander till Samnytt och fortsätter:

– Så att se det här ingripandet… jag gör det med ett stort leende för att jag minns det som igår. Det var väldigt speciellt, en lång jakt och de föll på eget grepp så det är sådant där som man som polis längtar efter lite grann.

Maria Rosander tog nyligen klivet in i politiken och har en bakgrund med hela 15 år i yttre tjänst vid Polismyndigheten region Mitt. En del kan även ha sett polisinspektören i TV3 Efterlyst.

Maria Rosander i TV3 Efterlyst. Faksimil Instagram

Biljakten i Sverigedemokraternas nya kampanjvideo inträffade den 4 april 2018 när Maria Rosander och en kollega patrullerade i en civil polisbil. Rosander och kollegan fick upp ögonen för en bil som väckte deras misstankar och slog följe efter den.

Efter att ha legat bakom bilen stund beslöt sig poliserna för ett fordonsstopp.

– Vi ser en bil i centrala delarna och efter att ha jobbat med kriminella under många år så litar man på sin magkänsla för vad som är avvikande och det är någonting som fångar vårt intresse. När vi lägger oss bakom börjar de fippla med någonting, de böjer sig ned och då slår vi stopp på bilen.

Men det var något som personerna i bilen inte tänkte gå med på och försökte istället fly undan från polispatrullen.

– När vi gör det här stoppförsöket så har vi nästan känslan att det här kan bli åka av, alltså en jakt, vilket det blir genom hela Uppsala. De kastar ur saker från bilen och kör vårdslöst.

Biljakten kom in i ett bostadsområde där föraren försökte ta sig fram på en cykelväg men misslyckades. Bilen slog in i en lyktstolpe och snurrade runt.

Maria Rosander rusade ut, drog sitt tjänstevapen och grep föraren.

– Det slutar med att de åker mot sin hemmiljö och det är alltid skönt när det tar slut utan att någon kommer till skada, säger Rosander.

Irakisk återfallsförbrytare

Samnytt kan berätta att föraren är 26-årige Ibrahim Ibrahim från Irak som saknar körkort. För vansinneskörningen och flykten från polisen dömde Uppsala tingsrätt honom för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning – grovt brott – till fängelse i två månader.

Ibrahim Ibrahim. Foto: Polisen


Det framgår av domen från tingsrätten att Ibrahim har ”visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom, genom att föra fordonet i mycket högre hastighet än tillåtet, vid ett flertal tillfällen föra fordonet mot rött ljus, vid ett flertal tillfällen tränga andra fordon, vid ett flertal tillfällen köra om på fel sida, vid ett flertal tillfällen, bl.a. i rondell och vid refug, föra fordonet mot färdriktningen, samt föra fordonet på gång- och cykelbana.”.

Från 2014 och fram till 2023 har Ibrahim figurerat i elva domar. Han har flera gånger åtalats för grova brott men friats i brist på bevis – dessa mål rör bland annat grovt vapenbrott, grov stöld, misshandel och bedrägeri.

Vidare är han sedan tidigare dömd för bland annat brott mot vapenlagen, brott mot knivlagen, olaga hot flera fall av olovlig körning och vårdslöshet i trafik, flera narkotikabrott och flera fall av rattfylleri. Dessa brott har resulterat i milda påföljder.

Förra året dömdes Ibrahim till fängelse i sju månader för bland annat fyra fall av olaga hot, återigen olovlig körning – grovt brott och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Ibrahim folkbokfördes i Sverige 2002 och är svensk medborgare – han kan därför inte utvisas för sin systematiska brottslighet.

Ammunition påträffad i Ibrahims hem. Foto: Polisen

”Det är knappt några svenska namn”

Maria Rosander berättar för Samnytt om hur hon som polis ser på utvecklingen i Sverige och vad myndigheten tvingas hantera idag jämfört med för några år sedan.

– Det har blivit en annan typ av kriminalitet. Förut var det mer centrerat kring ett område och det var lättare att ha en överblick över de som var kriminella element. Nu har det dels blivit en mycket större gruppering, det är undergrupperingar i något kriminellt skikt – alltifrån toppen ned till småsvansarna som egentligen bara har som mål att komma upp i hierarkin och få status.

Enligt Rosander är det knappt några svenska namn bland de grovt kriminella i Sverige och hon tycker att man ska fundera på varför det ser ut på det här sättet.

– Jag tycker att man kan se en annan kriminell utveckling, dels är det vanligare att man inte respekterar polisen och rättsväsendet och det kryper ned i åldrarna.

– Det är knappt några svenska namn bland de grovt kriminella som vi har i Uppsala och jag vet att det överensstämmer med andra delar av landet och då kan man fundera varför ser det ut på det här sättet?

Genrebild gängkriminell. Foto: Polisen

För Rosander är det glasklart varför det ser ut som det gör. Det finns även ett årtal som Rosander menar att hon såg en rejäl förändring i brotten de fick hantera.

– 2015 var väl egentligen då jag bestämde mig för att gå över till Sverigedemokraterna. Jag tänkte att det var det enda partiet som har politik som adresserar problemen. Vi hade otroligt mycket ensamkommande som satt på resecentrum. Det var mycket personrån, det kom upp våldtäkter och mycket rökheroin.

Men det handlar inte bara om migrantkaoset 2014-2015 och framåt utan många har sett fördelar med att vara kriminell i Sverige.

– Då tog det fart men sedan har det här har legat latent. Det har lönat sig att vara kriminell, vi har inga konsekvenser och de garvar åt oss. De kan begå sju eller åtta brott och så en timme senare är de ute på gatan och gör samma sak. Så kallas man att vittna ett år senare och då får de böter fast de är hos Kronofogden.

Rosander har arbetat mot organiserad brottslighet så som gängkriminalitet och då varit inriktad på bland annat vägnätet. Med andra ord kriminella som använder vägarna för att transportera vapen och narkotika. Hon berättar att att polisyrket både blivit mer hotfullt och att det är många vapen i rullning.

– Man ser att de är fler och vi räcker inte till, konstaterar polisinspektören.

Polispatrull omringas av gäng i Göteborg 2019. Foto: Polisen

”Det krävs drakoniska åtgärder”

Att polisen inte räcker till är något som Rosander själv kan vittna om. Förra året hade hon jobbat ihop 300 timmar övertid. När kriminella på senare år har börjat bryta mot sina egna koder och ge sig på anhöriga blir det betydligt svårare för polisen att hantera utvecklingen.

– Kriminella har klivit över någon typ av linje. Uppsala har varit otroligt våldsutsatt och jag jobbade 300 timmar övertid förra året. Man vaknade upp varje morgon och… ”jaha, nu har det varit en sprängning”. Till sist har vi som poliser ingen möjlighet att kunna kartlägga var nästa brott sker.

– När man går ned på familjenivå och anhöriga och då har man ju lite tappat fokus som kriminell. Vi har farlig samhällsutveckling och måste sätta in drakoniska åtgärder för att få stopp på det här.

Maria Rosander som polis. Foto: SD

En stor del av problemen vilar på rättsväsendets sätt att hantera brottslingarna, menar Rosander. Hon backar inte för att kritisera rättsväsendet som hon menar är för fega mot dagens kriminella.

Enligt Rosander är det vanligt att åklagare inte ens vågar hålla kvar unga kriminella för att de är i 15-16-årsåldern.

– Åklagarna vågar inte hålla kvar dem för att man pratar om att de är barn. Samtidigt sitter de och garvar och tycker att det är det häftigaste de har varit med om. Jag hade en 15-åring som fick ett rödpunktsikte från insatsstyrkan på bröstet och stod och poserade med ett vapen. Han kom ut och kände sig som hjälte och tyckte det var häftigt.

Rosander ifrågasätter vad ungdomsvård ens är för straff. Hon menar att det behövs helt annan hantering för att avskräcka och föreslår ungdomsfängelser.

– Kom och gå som du vill och använd din telefon. Vad är det för straff? Vi är alldeles för slappa, säger Rosander om ungdomsvård som påföljd.

Regional insatsstyrka – Piketen. Foto: Brottsplats Stockholm


Politiker vill ”linda in allt i bomull”

Vittnesmålen från verkligheten som polis har fått Rosander att vilja göra mer för Sverige. Polisveteranen upplever att många politiker i Sverige är verklighetfrånvända och vill därför föra in sin erfarenhet och göra vad hon kan för att få till en förändring i rätt riktning.

– Jag känner att det räcker inte att bara vara polis. Någon måste sätta ord på det som händer. Jag säger inte att jag har facit men jag har jobbat med dessa kriminella och kan bildligt beskriva hur saker och ting är. Jag tror inte att politiker som aldrig haft ett annat jobb än att vara politiker kan förstå hur det verkligen är.

Enligt Rosander vill många politiker ”linda in allt i bomull” men hon menar att verkligheten ser annorlunda ut och att det inte fungerar.

– Det är lätt som vänstern eller som miljöpartist att linda in allt i bomull. Men åk ut och ställ er där fem arbetspass så får vi se om ni håller med.

Att så kallad saft och bulle-politik är något som inte fungerar menar Rosander att hon inte är ensam om att tycka. Hon hävdar att många andra poliser i yttre tjänst har samma uppfattning. Poliser som nu stöttar hennes engagemang inom politiken.

– Jag har fått så otroligt mycket positivt och ryggdunkningar från kollegor. I yttre tjänst är det en väldigt stark grupp som är SD:are. Så är det.

Maria Rosander. Foto: SD


Rosander är kritisk till politikernas många löften om fler poliser på gatorna. Hon anser att det inte har blivit någon förbättring utan det är snarare så att många poliser idag sitter låsta i utredningar.

– Man säger att vi behöver vara fler poliser. Vi har så sjukt mycket poliser som sitter inne och utreder. Vi är inte fler på gatan. Vi går på minimibemanning jämt.

Vad gäller förslag på verktyg och annat som kan förbättra polisens arbete tror Rosander på såväl ökad kameraövervakning som rumsavlyssning och mer visitering.

– Det är klart att det ska finnas kameror. Det är både brottsförebyggande och vi kan utreda brotten. De kriminella åker dit på det. Det här med storebror och integritet – vi kanske får lägga det åt sidan ett tag för vi måste göra något annat, säger Rosander och fortsätter:

– Det man ser är att det kan vara den där tjejen som håller ihop med gängkriminella, som står där på sidan eller agerar chaufför – det är hon som har knarket i sin handväska. Det är hon som transporterar och sitter där som en oskyldig. Kriminella hittar hela tiden andra vägar.

Rosander tror även att militärpolisen skulle kunna hjälpa Polismyndigheten. Särskilt vad gäller enklare bevakningsuppdrag i problemområden.

– Bara att stå där och vara våra ögon och öron i utsatta områden. Varför inte nyttja den kompetensen?

Militärpolisen förstärker polisens arbete. Faksimil Facebook


Polisutbildningen efter sänkta krav

Under de senaste åren har det kommit flera larm om att polisstudenter inte håller måttet. Detta efter att kraven har sänkts. På frågan huruvida Rosander och hennes kollegor har märkt av någon skillnad på nya poliser är svaret tydligt.

– Ja. ”Åh, det är jobbigt”, ”åh, ska man jobba så här sent på natten”, många kan inte prata med folk eller skriva särskilt bra. Jag tycker många inte är bra.

– De som lever upp till kvalité är de som tidigare jobbat i militären eller gjort lumpen. Vi har sjukt många duktiga tjejer som har gjort militärtjänst – de visar någon ryggrad och pondus.

Polisutbildningen. Faksimil Facebook

De andra partierna har ingen konkret politik

Efter valet 2022 tog Maria Rosander klivet in i Sverigedemokraterna och enligt henne är det inget annat parti som talar klarspråk om verkligheten där ute.

– Det enda partiet som hela tiden har sagt samma sak. Det här är det enda partiet som faktiskt talar om hur det är.

Efter det senaste riksdagsvalet kontaktade Rosander SD:s distriktsordförande i Uppland och efter en lång rad intervjuer och möten har hon fått förtroende som ledamot i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun men nu även som kandidat på EU-vallistan.

Sedan EU-valskampanjen drog igång har Rosander kampanjat och deltagit i debatter mot bland annat Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro i SVT.

Rosander känner frustration över att media och andra partier har lagt mycket fokus den här valrörelsen på SD:s så kallade trollfabrik än att prioritera viktiga samhällsfrågor.

– Det är sjukt frustrerande och jag tror att mycket handlar om att de andra partierna inte har någon konkret politik. De enda man kan göra då är att försöka försvåra för oss. För man är naturligtvis livrädda att vi kommer bli så stora som vi faktiskt håller på att bli.

– För mig är det otroligt frustrerande när man har prime time och står i debatt med Karin Karlsbro i Aktuellt och hon står och säger att jag ska skämmas och att det är desinformation. Men vi har ett EU-val där vi har ett ansvar mot våra väljare – att säga det här behöver vi göra.

Rosander möter Karlsbro i SVT.

Varför ska väljarna skicka just dig till Europaparlamentet och vad är dina viktigaste frågor?

– Min polisiära erfarenhet har gjort att jag har sett en verklighet och en utveckling i Sverige som saknar motstycke. Jag känner att vi måste agera mot nu för att kunna se våra barn i ögonen och säga att det här är det Sverige som jag växte upp i.

– Jag kommer att verka för migrations- och säkerhetsfrågor och har en förhoppning att få arbeta med dessa frågor i EU-parlamentet.

Rosander hoppas få väljarnas förtroende för att kunna verka för ett starkt gränsskydd, att flytta asylprocessen utanför EU och en bra återvändandemekanism.

– Jag har träffat på väldigt många som har utvisningsskäl och vi kan inte göra något med dem. Det är väldigt frustrerande. Vi får sluta vara den här barmhärtiga samariten i Sverige och ta tag i våra värderingar och vår kultur.

Rosander talar även starkt för att stoppa maktöverföringen till EU och ta tillbaka självbestämmandet till Sverige.

Maria Rosander. Faksimil Facebook