Intervju med poliser: ”Många områden är TOTALT förlorade”

Inför valet har Samnytt intervjuat poliser runt om i landet om hur de ser på brottsutvecklingen och flera år av politikernas löften om satsningar.
– Polisen har inte längre våldsmonopolet. Vi har för längesedan tappat kontrollen. Det enda polisen gör är att tillfälligt släcka bränder. Om ens det. Det är många områden som redan är totalt förlorade och de åtgärder vi gör är ofta bara ett spel för galleriet, säger en polisman.

Polisförbundet har genomfört en undersökning bland sina medlemmar rörande vilka frågor de tycker är viktigast bland politikernas förslag mot den växande kriminaliteten i landet.

Det framgår av undersökningen att medlemmarna ser mängdrabatten vid straffpåföljder som den viktigaste frågan. Hela 73 procent av medlemmarna vill se att mängdrabatten tas bort för att längre straff ska bli verkliga. Vidare vill många se avskaffad automatisk frigivning efter två tredjedelar av strafftiden och slopad ”ungdomsrabatt”.

Faksimil Polisförbundet

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Polisförbundet. Resultatet baseras på 1 438 intervjuer mellan 5 augusti och 18 augusti 2022. Svarsfrekvensen var 31 procent.

”Polisen har tappat kontrollen – vi släcker bara bränder”

Samnytt har nyligen varit i kontakt med tre poliser som alla har flerårig erfarenhet inom tre av landets större polisregioner. Med anledning av polismännens rädsla för repressalier från chefer inom Polismyndigheten – såsom att få sin karriär förstörd för att man vädrar kritiska åsikter om arbetet – har det framförts önskemål om anonymitet. Vi kallar därför personerna för Henrik, Niklas och Patrik.

Vi ser att gängvåldet växer i hela landet och även etablerarar sig på mindre orter. Rekordmånga skjutningar och döda. En polisman mördades förra sommaren. Hur skulle du som som polis beskriva den rådande utvecklingen? 

– Våldsutvecklingen går rakt åt fel håll. Vi har lagar och domstolar i Sverige som gör att kriminella inte ens förväntar sig bli gripna för att det är nästan omöjligt att få till en fällande dom utan målsägare, säger Henrik.

– Tyvärr är det en trend som fortsätter i samma riktning som innan, nämligen att det kommer öka. Det finns inget i polisens arbete som jag ser ska kunna ändra på det faktumet, säger Niklas.

– Polisen har inte längre våldsmonopolet. Vi har för längesedan tappat kontrollen. Det enda polisen gör är att tillfälligt släcka bränder. Om ens det. Det är många områden som redan är totalt förlorade och de åtgärder vi gör är ofta bara ett spel för galleriet, säger Patrik.

Vad ser du för Sverige om 10 år med rådande utveckling?

– Vi ser personer som skjuter mot polis, senast i Rinkeby när en person på elsparkcykel sköt vid kontroll. Fortsätter konsekvenserna att utebli och man inte får några påföljder kommer yrket polis att vara betydligt mer utsatt inom kort. Vi kommer få värre våldsbrott och det kommer ske på öppnare platser där tredje man kommer att bli drabbad, säger Henrik.

– Jag kan fatta mig kort. Punkten för när det var kört är redan passerad. Jag skulle säga att respekten för polisen i största allmänhet har suddats ut. Med det menar jag inte att man ska vara rädd för polisen men ömsesidig förståelse och den typen av respekt kan jag tycka är ett minimum. Många som har kommit hit har noll förståelse för den sortens respekt och hänsyn till andra människor. Att man kastar sten mot någon som med all rätt i världen bara säger sin sak. Att man tar sig rätten att våldta, råna eller förnedra. Det är jäkligt sällan man hör att en somalisk mor blivit förnedringsrånad, kissad på och våldtagen, säger Niklas.

– Folk måste börja öppna ögonen och se vad som händer med vårt land. Med tanke på hur utvecklingen har sett ut de senaste tio åren så är jag genuint oroad över för vilket land Sverige kommer vara om tio år. Den negativa spiralen går så snabbt att från polisens sida så hinner vi inte med och det är en stor risk för att vi inte kommer att komma ikapp, säger Patrik.

Politiker har under flera år pratat om stora satsningar på rättsväsendet med bland annat fler poliser (polisanställda) och lagändringar. Vad upplever du som polis för förbättringar av deras prat och löften under de senaste åren?

– Det är skitsnack. Man säger att man rekryterar fler poliser men man måste titta på vad det är myndigheten gör. Nu rekryterar man akademiker och halvakademiker som aldrig skulle kommit in på skolan om de inte fick sidospåret in. Ta exempel att man rekryterar färdigutbildade it-forensiker som erbjuds en anställning inom polisen som it-forensiker och en gratis polisutbildning. Men de ska inte jobba som poliser. De ska jobba som it-forensiker så med andra ord får medborgarna inget för pengarna, säger Niklas.

– Det spelar ingen roll hur många poliser vi är om poliserna ändå inte får arbeta fullt ut och ta för sig. Visst, fler poliser ute på gatan skulle underlätta arbetsbördan. Man får mer tid för återhämtning, behöver inte åka som skållade råttor mellan larm. Men det stora problemet är att extremt duktiga, offensiva och rutinerade poliser hålls tillbaka av en extremt politiserad polisledning. Att vara ute och jaga är inte det primära längre. Inte heller det sekundära. Det viktigaste numera är polisens varumärke och det eviga tjatet om det urvattnade begreppet värdegrund, säger Patrik.

Socialdemokraterna går nu ut och lovar 50 000 polisanställda till år 2032. Samtidigt larmas det om att studenter på polisutbildningen inte håller måttet efter att kraven har sänkts. Senast nu i veckan kom nya larm från polisutbildningen. Har du märkt av olämplighet eller en lägre kompetens bland nya poliser som kommit ut på senare år?

– Man har nu sänkt kraven på både intelligens och fysisk kapacitet. Jag har sett mellanstadieelever som är både smartare och mer välväxta än en del nya poliselever. Polisen har någon korkad PK-syn att kvotera in folk som egentligen borde göra något annat för att på så vis visa att alla kan vara poliser. Men faktum är att polisen har ett våldsmonopol som vi inte bara har rätt att bruka utan även är skyldiga att använda i vissa lägen när det inte funkar att snacka längre, säger Niklas.

– Det är en märkbar skillnad på kvalitet på poliser som har kommit ut från skolan de senaste åren. De senaste larmen från lärare på polisutbildningarna stämmer. Alla ska dock inte dras över samma kam, för det finns samtidigt otroligt duktiga och drivna unga kollegor som har rätt inställning till jobbet. Men en märkbar skillnad från förr, det är det absolut, säger Patrik.

Under året har vi sett flera korankravaller och poliser som flyr gängen. Hur ser du på polisens taktik under dessa situationer?

– Det finns poliser till att klara av det här. Kolla bara när det är fotbollsderbyn. Kör fram stadsbussar och packa in varenda en som inte kan stå och titta på matchen i lugn och ro. På samma vis som om man inte kan uppföra sig på torget. In med AG/SPT och ordningsenheter samt stadsbussar. Packa dem fulla och frihetsberöva enkelt. Men det gör man inte för det ska daltas för att vi är livrädda för att trampa muslimer på tårna, säger Niklas.

– Det korta svaret är den politiserade polisledningen. Det är chefer med guld på axlarna som inte vågar ta offensiva beslut. Alla poliser ska i grunden vara dialogpoliser. I ett inledande skede. Inget snack om saken. Kan vi lösa saker och ting med dialog så är det såklart den rätta vägen. Men detta har gått till överdrift, säger Patrik och fortsätter:

– Vi är väldigt duktiga på att arbeta i det ”röda läget” om vi arbetar på det sättet som det ska arbetas på i det ”röda läget”. Men vi hålls tillbaka. ”Backa” när det ska vara ”framåt, framåt”. Black Lives Matter-kravallerna i Göteborg 2020 var ett ofantligt stort haveri och ett praktexempel på fega och inkompetenta beslut från polisledningen. Det hade inte behövt bli så illa som det blev.

Vad hör du oftast att dina kollegor är missnöjda med och vill se för förändringar?

– Lön är en springande punkt. Men det blir svårt att kunna höja lönerna när man rekryterar folk som varken klarar de fysiska kraven eller intelligensprofilen. Dessutom behöver vi utkräva mer ansvar av högre chefer. Jag hade höga tankar om Anders Thornberg men nu har han fallit som en gråsten, säger Niklas.

– Ledningen. Ledningen. Ledningen. Roten till allt ont inom myndigheten är den politiserade polisledningen. Och med det sagt så måste folk se ett steg längre. Vilka styr polisen?, frågar Patrik retoriskt.

Foto: Instagramkontot Brottsplats Stockholm

LÄS ÄVEN: Morgan Johansson: ”Nidbild” att poliser har ”sjunkande kompetens”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.