På fredagen följde Samhällsnytt det danska partiet Stram kurs på plats i Malmö där vi exklusivt bevakade när partiet fullföljde sin utlovade koranbränning i invandrartäta Rosengård. Svensk polis skulle samma dag med en större polisstyrka neka partiledaren Rasmus Paludan inträde vid Öresundsbron och han tvingades istället vända om med ett inreseförbud på två år – detta med hänvisning till att han klassas som ”ett hot mot rikets säkerhet”. Samhällsnytt har talat med Paludan.

De senaste veckorna har vi rapporterat om händelseutvecklingen kring Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs som tillsammans med konstnären Dan Park planerade att på fredagen komma till Rosengård i Malmö för att bränna Koranen och hålla en demonstration mot islam. Polisen har vid flera tillfällen ändrat plats för torgmötet och till slut återkallades tillståndet helt med hänvisning till att man inte kan garantera säkerheten samt att polisen ”står upp för alla människors lika värde”.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIV VIDEO: Här brinner Koranen i Rosengård – Rasmus Paludans parti trotsar indraget tillstånd

Men trots det uteblivna tillståndet tog sig partikamrater till Paludan till Rosengård för att fullfölja sitt löfte om en brinnande koran i Rosengård. Senare besökte partiet också Stortorget i centala Malmö där det var sagt att partiet skulle få hålla en demonstration till det att polisen valde att stoppa planen. Fredagens besök av Stram kurs i Malmö följdes av våldsamma upplopp i Rosengård i vilka hundratals migranter löpte amok på Malmös gator genom stenkastning, bränder och attacker mot poliser som rapporterar flera skadade.


Koranbränningen i Rosengård. Foto: Samhällsnytt

I upploppen har migranterna skanderat ”Allahu akbar” och flera muslimska verser på arabiska däribland judehatande sådana och våldsassocierade om Mohammeds svärd. Parallellt med att den aviserade koranbränningen stoppades genom tillståndet drogs in, skulle polisledningen i Malmö också se till att den danska partiledaren Rasmus Paludan inte kom in i landet.

Svenska polisen lurade över Paludan

På fredagseftermiddagen talade Samhällsnytt med Paludan för att höra mer om händelsen vid gränsövergången Lernacken efter Öresundsbron på den svenska sidan. Paludan berättar att han reste tillsammans med partikamrater och flera livvakter från den danska säkerhetspolisen PET för att möta den svenska polisen för ett avtal om livvaktsavlösning.

Men det skulle visa sig att den svenska polisen lurat honom över gränsen, och istället för livvaktsskydd väntade ett trettiotal uniformerade poliser i en styrkesuppvisning. På plats hade svenska polisen även anordnat med en polisman av arabisk härkomst och kraftig brytning som gav beskedet att han inte var välkommen att besöka sin fars hemland.

– Vi kommer körande över bron till Sverige och jag har avtal med det svenska personskyddet i polisregion Syd att de ska ta över livvaktsskyddet av mig när jag kommer till tullstationen. Så jag har danska livvakter från danska säkerhetspolisen med mig.

– Då på plats säger svenska polisen att jag ska följa med och det var märkligt eftersom det inte var avtalet eller att det skulle vara uniformerad polis, men de var ett trettiotal i antalet. Det fanns inga civilklädda livvakter på platsen och jag tänkte att det var lite konstigt. Jag tänkte att de kanske skulle gripa mig eller neka mig inträde och det är precis vad som hände.

– Någon arab i svensk polisuniform säger på mycket dålig svenska att jag inte får komma in i landet. Jag frågar då hans kvinnliga kollega om hon pratar svenska eftersom jag inte förstod någonting av den arabiska polisen.

Anklagas för att vara ”ett allvarligt hot mot rikets säkerhet”

Poliskvinnan meddelar Paludan att polischefen i Malmö har undertecknat ett beslut där det anges att den danske partiledaren utgör ett allvarligt hot mot rikets säkerhet. Paludan är övertygad om att beslutet att neka honom inresa de närmaste två åren är politiskt motiverat. Man vill skydda både polismyndigheten och regeringen från att bli avslöjade med att inte ha kontrollen i Sverige.

– Jag kommer att överklaga det här beslutet. Det här är ett politiskt beslut eftersom polisen i Sverige vet att de under de här förhållandena inte kan skydda mig från att bli mördad och eftersom de vet de är det lättare att neka mig inresa. Men det finns ingen regel i svensk lag som säger att om man inte kan skydda en utlänning då kan man neka honom. Då måste de hitta på något annat.

– En annan sanning är att de inte kan skydda andra medborgare. Fler svenskar skulle i sådant fall uppmärksamma att så är fallet. Svenska polisen och regeringen vill inte ha det så att folket inser att regeringen och polisen inte har någon kontroll för då har de verkligen ingen kontroll om folk förstår det.

Hävdar att beslutet är olagligt

Paludan, som innnan han blev politiker arbetade som advokat, slår fast att det här beslutet från svensk polis är olagligt. Han berättar att han inte är dömd för att ha gjort något kriminellt i Sverige och inte ens figurerat i en förundersökning i Sverige. Vidare säger Paludan att han i Danmark inte heller är dömd för att göra något mot allmän ordning och säkerhet.

– Det här beslutet är olagligt därför att jag inte utgör något hot mot allmän ordning och säkerhet i Sverige. De som har agerat mot allmän ordning och säkerhet har ju varit folk som ogillar det jag säger.

– Dessutom ljuger polischefen för han har sagt till pressen att jag ska trotsa det här beslutet att församlas och göra det ändå. Det har jag aldrig någonsin sagt. Det hade jag inte tänkt mig heller. Det jag har skrivit är att Koranen kommer att brinna i Skåne på fredag. Men det är något helt annat. Jag hade bara tänkt att prata med journalister, Dan Park och gå en promenad i staden. Så polischefen ljuger.

Partiledaren berättar för Samhällsnytt att det finns många svårigheter med att avvisa EU-medborgare och särskilt med motiveringen att de tror att en person ska göra något kriminellt.

– Jag har inte tänkt att göra något kriminellt i Sverige eller i något annat land. Jag tycker man ska vara mycket varsam som gäst och bete sig i konformitet med de lagar som gäller i det landet.

– Sverige skulle vara mycket bättre om även alla andra gäster i landet hade den inställningen. Men tyvärr är det inte så. Jättemånga gäster i Sverige rånar, mördar och våldtar på exempelvis kyrkogårdar i Solna – de är ett hot mot ordning och säkerhet i Sverige. Jag har bara sagt att det är svensk migrationspolitik som stör Sverige.

Paludan: ”Mycket åsiktskontroll i Sverige”

Gammelmedia i Sverige har under de senaste veckorna basunerat ut budskap att Paludan är en högerextrem provokatör som endast vill splittra samhällen. Men Paludan vänder sig emot den beskrivningen eftersom var och en själv väljer om man vill bli provocerad av det han säger.

– Om man läser Koranen då blir man provocerad av det som står där. Så det är egentligen islam som är den stora provokatören. Att jag säger vad jag tycker om islam, det är ju inte provokativt om man inte väljer at bli provocerad.

– Alltså det kanske är det som är problemet i Sverige. Det är så mycket åsiktskontroll att man bara får tycka A men inte tycka B. Men när jag tycker B – att islam inte ska vara i Sverige. Det finns jättemånga muslimska invandrare som gillar att våldta svenska flickor och även pojkar och det är ju bara sanningen. Men det får man ju inte säga.

– De kallar mig provokatör och går på formen istället för att gå på saken. Om de gick på saken skulle de se att jag bara säger helt adekvata saker om islam.

Paludan: ”Hoppas svenska folket bränner jättemånga koraner”

Paludan passar även på att skicka ett budskap till det svenska folket efter de senaste veckornas vändningar och polisen beslut att inskränka grundlagsskyddade rättigheter och neka demonstrationtillstånd. Han hoppas nu att partiets besök inte var meningslöst och att fler svenskar ska engagera sig för att visa att islam inte är en fredlig religion som det påstås.

– Jag hoppas att svenska folket bränner jättemånga koraner. Jag hoppas att var och en gör videoklipp när de bränner en Koran. Jag hoppas de anordnar stora församlingar när de bränner Koranen för då får vi se om islam är fredens religion.

– Eftersom muslimer jättegärna vill bevisa att islam är fredens religion så tycker jag att man som goda svenskar ska ta emot sina gäster och säga ”Ni vill ju så gärna bevisa att islam är fredens religion så då kommer vi att hjälpa er och bränna hundratals koraner offentligt och då kan ni visa att islam är fredens religion”.

Samhällsnytt bevakade koranbränning

Nedan följer den video som Samhällsnytt filmade i Rosengård i samband med att Stram kurs partifunktionärer tände eld på ett exemplar av Koranen. Videoklippet har det senaste dygnet gått viralt med nära 200 000 visningar och har upprört många muslimer i Sverige som anser att det är en krigsförklaring som rättfärdigar skadegörelse i samhället och våld mot poliser.

https://www.youtube.com/watch?v=zBpnm3DCE8w&t=118s

LÄS ÄVEN: Ekeroth möter Rasmus Paludan: ”Mitt broderland kommer gå åt helvete”

authorimage