På skärtorsdagen utbröt våldsamma kravaller i Linköping och Norrköping strax innan att den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan skulle hålla islamkritiskt torgmöte med koranbränning. Trots att polisen hade tagit höjd med kravallutrustade poliser tvingades man fly från området för mötet. Samnytt har intervjuat Paludan för att höra mer om hans syn på våldsamheterna och den pågående turnén i Sverige.

I sociala medier cirkulerar flera videoklipp från den invandrartäta stadsdelen Skäggetorp i Linköping där poliser syns fly området samtidigt som maskerade invandrargäng plundrar radiobilar. En polisbil sattes i brand och invandrare syns hoppa på biltak samt länsa bilarna på utrustning och uniformer.

LÄS ÄVEN: Korankravaller i Linköping – poliser flyr när polisbil sticks i brand

Polismyndigheten kommenterade sin reträtt från Skäggetorp med att man inte vill hamna i våldsamheter med invandrargängen.

– Vi har flyttat på oss. Just nu är vi inte i någon konfrontation. Vi vill inte konfrontera och hamna i våldsamma situationer, sa Åsa Willsund, polisens presstalesperson till Expressen.

Paludan: ”Kriminella tänker att polisen flyr som hundar”

På fredagsmorgonen talade Samnytt med Rasmus Paludan för att höra mer om hans pågående turné i Sverige och hur han ser på kravallerna i Linköping och Norrköping. När vi når honom förbereder han sig för att resa till det så kallade särskilt utsatta området Rinkeby i nordvästra Stockholm där han ska demonstrera mot islam och bränna koranen.

Hur ser du på våldsamheterna som bröt ut?

– Först och främst kom jag aldrig till varken Skäggetorp eller Navestad men det visar att svenska staten inte har våldsmonopolet på det här ställena och har inte haft det på länge. De som har makten i dessa områden har bestämt att det inte är yttrandefrihet där.

Polisen flydde ut från Skäggetorp där ditt möte skulle hållas.

– Jag tycker att det var ett väldigt fel beslut. Det finns ingen poäng med att ha ett tjänstevapen om man inte har viljan att använda pistolen. Polisen måste stå fast när det händer sådana här saker annars skickar det en signal till kriminella att kriminella har makten. Men om polisen skjuter varningsskott då kanske kriminella tänker att det här var lite mycket och kanske vi ska backa lite.

– Men nu kommer kriminella tänka att polisen flyr som hundar eller något sådant. De tänker ”då kan vi göra så nästa gång också för polisen backar”.

Varför tror du att vissa invånare tar till våld på det här sättet?

– Det är uppenbart att många invånare på de här ställena inte förstår vad demokrati är. Det är en främmande sak och även om man förklarar så kommer de inte acceptera eller respektera. De tycker inte att yttrandefrihet får vara där eftersom det är religionssanningen som gäller.

– Man får inte säga något som går emot deras religion för så är deras kultur och regler. Det är svårt för dessa att fungera i ett samhälle där det finns yttrandefrihet eftersom detta är raka motsatsen.

Vi såg även att polisen attackerades efter koranbränningen i Rosengård. Varför tror du att det så enkelt mynnar ut i aggressiva upplopp?

– De antar nog att om man gör så här så är det våldsmans veto som gäller. Till viss del blev det ju så också eftersom polisen inte har godkänt någon koranbränning i Rosengård. Det har aldrig hänt.

– Men det blir ju svårt om de ska bestämma detta över hela landet. Polisen kan ju säga, ”alla ställen där folk blir arga får du inte ha en allmän sammankomst och bränna koranen”, men då fattar ju svenska folket att det är en totalkapitulation. Det blir svårt att säga så i hela landet så vi fortsätter.

I media målas du upp som högerextrem. Morgan Johansson (S) skrev att du kommer med ett ”högextremt hatbudskap”. Hur ser du på benämningen högerextrem och att du sprider hat?

– Jag är inte högerextrem överhuvudtaget. Jag är inte extrem heller. Extrema är personer som agerar med våld eller hot och jag gör inte det överhuvudtaget. Jag är patriot och libertarian. Jag tror inte man kan kalla libertarianer för högerextrema. De ligger iofs ekonomiskt sett till höger men jag tycker att libertarianism är att man älskar frihet och mindre stat. Patriot betyder bara att jag älskar danska och svenska folket.

Vi har även frågat följare i sociala medier vad de skulle vilja fråga dig. De vanligaste frågorna är vad du har för syfte med att bränna koranen och förnedra muslimer?

– Jag förnedrar inte muslimer. Det är möjligt att jag förnedrar islam men jag tycker att islam är en sådan elak idé som bör förnedras. En del muslimer skulle nog hålla med mig om de visste vad islam är. Det verkar som att jag vet mycket mer om islam än många muslimer gör.

– Mitt syfte är att visa att jag tycker att islam är en mycket dum idé och jag vill även visa personer som tror att de kan bestämma om jag får bränna min egen bok. Det kan dessa personer inte bestämma för det får man göra i Sverige. Man får kritisera en idé i Sverige och det är vad islam är – islam är en idé. Om man tycker att islam är dåligt då får man kritisera och förnedra den idén hur mycket man vill.

En del menar att dina demonstrationer blir kostsamma för svenska skattebetalare och att polispersonal får ta smällen. Hur ser du på sådana argument?

– Det är inte jag som utsätter svenska polisen för våld och det är inte jag som bränner bilar. Svenska politiker har bestämt genom 40 år att sådana personer som bränner bilar och attackerar poliser får vara i Sverige. Svenska folket har valt politiker som har beslutat det här. Jag försöker övertyga svenska folket att det var ett dåligt beslut.

Fler koranbränningar planerade i påsk

Paludan berättar att han har flera demonstrationer inbokade under påskhelgen. På långfredagen demonstrerar han i Stockholmsförorten Rinkeby mellan klockan 11-15 och därefter i Örebros problemområde Vivalla mellan 17-20. På påskafton besöker Paludan Landskrona i Skåne. Vidare vill Paludan återvända till Linköping på söndag för fullfölja den avbrutna demonstration som var planerad att hållas i Skäggetorp på skärtorsdagen.


LÄS ÄVEN: Polisen: ”Kan man backa undan ska det ske”