Kriminell Norge
Inrikes

Invandrare bakom 7 av 10 grova våldsbrott i Oslo

Publicerad 2/27/2019
Annons

En stor genomgång av våldsdomar i den norska huvudstaden visar att invandrare är starkt överrepresenterade när det gäller grova våldsbrott.

Det är norska TV 2 som har granskat alla domar rörande grova våldsbrott i Oslo från början av 2018 och fram till idag. Det handlar i stor utsträckning om misshandel med slag men en tredjedel av domarna rör någon form av knivhuggning. Enligt domarna har gärningsmännen i dessa fall ofta tillfogat brottsoffren livsfarliga skador eller frakturer.

En genomgång av gärningsmännens bakgrund visar att invandrare – både vad gäller personer som själva har invandrat och personer som är födda i Norge men med utlandsfödda föräldrar – är starkt överrepresenterade i domarna. Hela 70 procent av de 140 gärningsmännen har invandrarbakgrund.

Siffran ska ställas mot att invandrare utgör 33 procent av Oslos befolkning, enligt uppgifter från Statistisk sentralbyrå skriver TV 2. Det är således fråga om en kraftigt överrepresentation.

Ragnhild Bjørnebekk är våldsforskare och hon är inte överraskad av siffrorna. Enligt henne beror det på att dessa individer kommer från kulturer där våld är utbrett.

Tydlig information
I motsats till Sverige uppmärksammar både Polis och media i Norge gärningsmännens signalement och bakgrund. Nedan en numera klassisk video där en polischef i Oslo för några år sedan berättar vilka som står bakom våldtäkterna i den norska huvudstaden.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
458Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons