Efter larmen om att personalen i kommunernas omsorg missköter sina uppgifter, inte sällan på grund av bristande kunskaper i svenska språket, vill omsorgsnämnden i SD-styrda Sölvesborg införa språktest för invandrare som vill jobba med äldre.

I en rapport från fackförbundet Kommunal som släpptes i september larmade ett tusental arbetsplatsombud runt om i landet om att vikarier inom hemtjänsten inte kan tillräckligt bra svenska och att detta fått konsekvenser i deras arbete.

– Det är fullständigt oacceptabelt – och det går åt fel håll, sa Kommunals ordförande Tobias Baudin.

LÄS MER: Arbetsplatsombud slår larm – vikarier inom hemtjänsten kan inte tillräckligt bra svenska

Och i en granskning som Kommunalarbetaren gjorde i fjol framkom att hälften av personalen inom hemtjänsten inte kan tala svenska vilket inneburit livsfara för de äldre.

LÄS MER: Hälften av personalen i äldreomsorgen talar inte svenska – har lett till livsfara för de gamla

I Sölvesborg vill man förekomma dessa problem med språktest och hänvisar till att det under sommaren förekommit ”gigantiska problem” på grund av språkförbistring.

– Att kunna tala, förstå och behärska skriven svenska ordentligt är nödvändigt om man ska jobba med äldre människor, säger Robert Lindén (SD), ordförande i omsorgsnämnden i Sölvesborg.

LÄS ÄVEN: Avslag för SD-motion om språkkrav för äldreomsorgen i Vimmerby

Inga incidenter ska ha lex-Sarah-anmälts.

– Nej. Det kan jag inte svara på. Jag tror inte det. Men det är viktigt att vi kan säkra att våra anställda behärskar en fullgod svenska på alla nivåer. Vi jobbar ju med gamla och ofta sjuka människor.

Lindén vill se ett testbatteri vid anställningsmomentet som sedan kan kompletteras med intervjuer och mer konkreta språktest, och man avser jobba fram en metod för att kunna göra ett slutgiltigt test inför varje anställning.

LÄS ÄVEN: Språkombud införs för personal i äldreomsorg som inte kan svenska – ”har skapat ett öppnare klimat”