lindingö-flygblad-kollage
Inrikes

Invandrare på Lidingö arga för att de inte får bo kvar: ”De vill bara ta våra lägenheter”

Publicerad 2/13/2018
Annons

En del av de invandrare som kommunplacerats på Lidingö i Stockholm enligt den två år gamla bosättningslagen börjar nu få besked om att de måste flytta. Det har nu börjat spridas ett flygblad där det bland annat står att ”de vill bara ta våra lägenheter”.

Bosättningslagen trädde i kraft 1 mars 2016 och innebär att alla kommuner blev tvungna att ta emot och hitta boende åt ett visst antal nyanlända invandrare. I Lidingös fall handlade det om cirka 300 personer som fick boenden i kommunen.

Nu har de berörda invandrarnainformerats av kommunen att de måste flytta ut när två år har gått, vilket är den tid då statsbidraget till kommunen upphör.

Enligt en källa till Samhällsnytt har nedanstående flygblad nu börjat spridas i Lidingö:

Där skriver författarna av flygbladet bland annat att ”vi fick också en muntlig besked att vi får bo i lägenheterna tillsvidare”. Ordet ”tillsvidare” är något de understryker i meningen ovanför. Lite längre ner på bladet står det att ”de vill bara ta våra lägenheter” samt frågan om ”Lidingö stad fuskar oss?”.

På Facebook diskuterar boende var de delar ut lapparna, vilket verkar vara i samband med kollektivtrafiken:

Miljöpartiet anser dock att det är orimligt att personer som varit kort tid i Sverige ska kunna hitta nytt eget boende i Lidingö och att invandrarna måste flytta, vilket enligt partiet strider mot bosättningslagen. De har därför valt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, där frågan om hur lagen ska tolkas nu ska avgöras.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons