feature polisen 98
Inrikes

Invandrares verbala kränkningar av poliser kan bli olagliga

Publicerad 10/28/2021
Annons

Samnytt har vid upprepade tillfället rapporterat om hur poliser på fältet i framför allt de invandrardominerade och problemtyngda förortsområdena som en del av sin arbetsvardag utsätts för grova verbala kränkningar från kriminella och antisociala element. En lagändring som kriminaliserar dylikt kan nu vara på gång.

Poliser stationerade i landets invandrarförorter upplever en alltmer utsatt arbetssituation med stenkastning, vandalisering av polisfordon, hot och våld. Nyligen sköts en polis ihjäl under sitt arbetspass i ett sådant område.

Än mer frekventa är de verbala kränkningar i form av grova könsord och annat som poliser i yttre tjänst i dessa områden dagligen tvingas utstå som en del av sin arbetsvardag. Sverigedemokraterna har länge uppmärksammat situationen och nu ansluter sig genom ett lagförslag även Kristdemokraterna till en tuffare nolltoleranslinje.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här spottar gängkriminell på polis – ”Hora, jag dödar dig”

Vill återinföra brottet ”missfirmelse mot tjänsteman”

Partiet lättar på förlåten till sitt nya kriminalpolitiska program som officiellt läggs fram först på fredagen. Ett av förslagen är att återinföra brottet ”missfirmelse mot tjänsteman” i lagen så att det blir brottsligt att med glåpord verbalt skymfa, kränka och förnedra poliser i deras tjänsteutövning.

Enligt KD har det sedan brottets avskaffades 1976 och i takt med att Sverige fått allt fler brotts- och problemtyngda invandrarområden uppstått en lucka i lagen som nu behöver täppas till. Samhället har genom denna utveckling blivit ”råare” konstaterar man och nu behöver foten sättas ned.

LÄS ÄVEN: Här förnedras polisen inför kameran: ”Du är en fitta mannen”

Statsradion ifrågasätter: ”Ska inte poliser tåla?”

Sveriges Radios reporter Lova Olsson som rapporterar om lagförslaget ifrågasätter samtidigt om inte ”poliser ska vara bereda att tåla lite mer än andra”. KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson som intervjuas i inslaget reagerar på kommentaren och undrar om statsradion menar att exempelvis kvinnliga poliser ska behöva utstå att dagligen bli kallade för ”hora” på jobbet.

Enligt KD:s förslag ska det återinförda missfirmelsebrottet inte ha fängelse i straffskalan, endast böter. Många av de existenser i förorterna som ägnar sig åt den här sortens verbala övergrepp saknar dock kända inkomster och riskerar att inte träffas av att få ett inbetalningskort på en bot hem i brevlådan.

LÄS ÄVEN: Tungt kriminell attackerar polis på film: ”Vet du vem jag är – din jävla fitta”

Även andra yrkesgrupper drabbade

Det framgår inte huruvida partiet avser att motionera om lagändringen redan nu eller om man tänker sig att lägga fram det som en proposition efter ett regeringsskifte nästa år då KD tillsammans med SD och M kan komma att överta regeringsmakten.

Inte bara poliser utsätts i Sverige idag för en här sortens grova tillmälen i sin tjänsteutövning. Samnytt har tidigare rapporterat om hur bland annat även lärare och tågvärdar drabbas.

LÄS ÄVEN: Varannan lärare utsatt för våld – kallas ’hora’ och ’idiot’
LÄS ÄVEN: Salah vägrade betala tågresan – tacklade värden: ”Jävla svensk-hora-rasist”

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons