Ännu en härva av assistansfusk rullas nu upp. En familj med ursprung i arabvärlden bosatt i Märsta i norra Storstockholm åtalas för att i tio års tid ha lurat till sig assistansersättning genom att låta pappan simulera handikapp. Åtalet omfattar nära 20 miljoner kronor men ersättning har sannolikt felaktigt betalats ut i ytterligare tio år. Bidragsbrott från den perioden är dock preskriberade.

Redan för 20 år sedan, 2001, började familjen att plocka ut pengar ur det svenska trygghetssystemet. Den då knappt 50-årige pappan föregavs i intyg från en korrupt läkare vara i behov av personlig assistans på grund av diverse krämpor medan resten av den stora familjen – fem söner, två systrar och hustrun – startade ett assistansbolag i vilket de anställde sig själva.

Familjen har sedan dess tillskansat sig i storleksordningen 40 miljoner kronor och för de svenska skattebetalarnas pengar har man kunnat leva ett lyxigt liv, inte bara i Sverige utan också i Jordanien dit man rest regelbundet och vistats i långa perioder och drev restaurang.

Tjocka sedelbuntar med pengar hittades vid husrannsakan. Bild: Polisen.

Efter två decennier anade Försäkringskassan oråd

Men efter att utan kontroller ha betalat ut ersättning i två decennier började Försäkringskassan till sist ana oråd. En omfattande härva av assistansfusk rullades upp och nu åtalas åtta av familjemedlemmarna för grovt bidragsbrott, medhjälp till grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri samt grovt penningtvättbrott.

Åtalet sträcker sig tio år tillbaka i tiden. Assistansfusken har av allt att döma pågått sedan 2001 men lagens långa arm når inte så lång tillbaka och brott begångna de första tio åren är preskriberade. Under den period som åtalet omfattar har familjen kvitterat ut uppemot 20 miljoner kronor och för den period de inte kan åtalas för lika mycket.

Kunde enligt intyg inte röra armarna men lyfter barnbarn. Bild: Polisen.

Påstods behöva hjälp dygnet runt

Enligt det bedrägliga läkarintyget har den idag 68-årige pappan haft behov av assistans med 20 timmar per dygn och hjälp med i princip allt. Han har uppgetts knappt ha någon egen rörelseförmåga. Bild- och filmmaterial som framkommit under utredningen – som varit resurskrävande och pågått i ett års tid – visar dock att mannen inte har någon så svår rörelsehämmande funktionsnedsättning som uppgetts.

Mannen har också på egen hand, utan sina assistenter i familjen, vid upprepade tillfällen rest till och från Jordanien och långa tider vistats där utan hjälpbehov. Familjen har under dessa perioder fortsatt att begära assistansersättning från Försäkringskassan trots att den påstått assistansbehövande och assistenterna inte befunnit sig i samma land eller världsdel.

Påstod sig vara helt rörelsehindrad men går med lätt hjälp av kryckor. Bild: Polisen.

Anmälde bil stulen – hade kört den till Jordanien

Familjen har enligt uppgifter i förundersökning och åtal även ägnat sig åt annan brottslighet. 2017 köpte mannen en personbild av fabrikat och modell Volvo V70. Ett år senare anmälde de bilen stulen i Sverige. Men på fotografier tagna flera månader efter stöldanmälan ses mannen posera framför bilen.

Uppgivet helt assistansberoende mannen i sin bil som han dessutom tidigare anmält stulen. Bild: Polisen.

De åtalade kan om de döms inte utvisas då de tilldelats svenska medborgarskap.