I Göteborg har kommunstyrelsen röstat igenom ett förslag som riktar sig mot kvinnor i så kallade socioekonomiskt utsatta områden. Det syftar till att lära dem familjeplanering och att inte bli gravida gång på gång.

I början av maj meddelade Socialdemokraterna i Göteborg att man ville se insatser för familjeplanering i utsatta områden. Detta skulle möjliggöra att fler kvinnor skulle vilja skydda sig mot att bli gravida men ”förhindras av förlegade normer kring kön och sexualitet, av hederstänkande och klanstrukturer samt av kunskaps- och informationsunderskott”.

Familjeplaneringen är en del av en större kontext där man under ett par års tid har diskuterat ett förslag till det som kallas ”handlingsplan för att stoppa nyrekrytering, gängkriminalitet och utvecklingen av parallella samhällen i Göteborg”.

– Jag förstår att den här frågan är känslig för många att ta i, men när vi har människor som kommer från länder vars familjevärderingar skiljer sig avsevärt från de vi arbetat länge för i Sverige måste man kunna diskutera det, sa Socialdemokraternas gruppledare och kommunalråd i Göteborg, Jonas Attenius, till DN.

Informationskampanj

Förslaget som nu gått igenom är dock det lokala partiet Demokraternas och ambitionen är att i stället för att gå hemma och föda barn på löpande band ska invandrarkvinnor ut på arbetsmarknaden.

Förslaget går ut på att rikta en informationskampanj om familjeplanering till kvinnor i stadens utsatta områden. I detta heter det att ”bristande kunskap, föråldrade traditioner, hederskultur och klanstrukturer bidrar till att invandrarkvinnor hindras från att skydda sig mot oönskade graviditeter”.

LÄS ÄVEN: Nya yrket ’abortdoulor’ ska minska somaliers barnafödande i Sverige

Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors (C) är kritisk.

– Jag tycker att det är väldigt utpekande att rikta ett yrkande bara till kvinnor i barnfödande ålder i utsatta områden. De lägger hela ansvaret där och lägger sig i människors privatliv på ett sätt som andra delar av staden inte accepterat, säger hon.

Elisabet Lann (KD) å sin sida säger att familjeplanering handlar om individuella rättigheter och kvinnans rätt till sin kropp – inte något som ska användas som ett politiskt verktyg för att komma tillrätta med integrationsproblem.

Jämför med statare

I förslaget jämför Demokraterna situationen i dagens så kallade utsatta områden med gamla tider ”då fattiga grupper som statare och industriarbetare hade betydligt större barnkullar än genomsnittssvensken” vilket ledde till svåra uppväxtförhållanden för många barn.

Partiets gruppledare Martin Wannholt säger att syftet är att ge tydlig information till kvinnorna så att de ska få bättre möjligheter att komma ut i arbetslivet.

Nu ska kommunfullmäktige rösta om frågan.

”Ska vara glasklart”

Vid en pressträff i slutet av maj förklarade regeringen att man inte bör skaffa fler barn än man klarar av.

– Det ska vara glasklart att i Sverige jobbar både män och kvinnor och bidrar till välfärden. Man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Avvisar hjälp

Men då Göteborgs-Posten träffade doulor i Lövgärdet, som arbetar med de berörda kvinnorna varje dag, lät det annorlunda och man vill inte att politikerna blandar sig i.

LÄS ÄVEN: Muslimer rasar mot familjeplanering: ”Ingen ska påverka hur många barn man har”

– Man skyller ifrån sig på invandrarna. I stället för att problemet ligger hos dem så säger de att kvinnorna har fått för många barn, sa Ubah Abdisamad.