Feature 2

Foto: Polisen

Inrikes

Ipsos: Sverige toppar världslistan över oro för brott – före Sydafrika och Brasilien

Publicerad 7/24/2022
Annons

I en global studie som Ipsos gjort över vad som oroar de olika ländernas befolkning toppar Sverige listan över oro för brott och våld – tillsammans med Mexiko och Chile.

Studien som heter ”What Worries The World?” kartlägger allmänhetens åsikter, om de viktigaste sociala och politiska frågorna idag, i 27 länder.

Rapporten presenterar de största problemen runt om i världen, i kombination med huruvida invånarna tror att saker och ting i deras land är på väg åt rätt eller fel håll.

LÄS ÄVEN: Brottsligheten får allt fler svenskar att fly utomlands

Svenskar oroar sig för brott och våld

I Sverige oroar sig 57 procent av befolkningen för våld och brottslighet. Den motsvarande procentsatsen för Chile är 58 procent, och för Mexiko 66 procent. Svenskarna hamnar således på en tredjeplats på listan över oro för brott och våld.

I Ungern och Polen – som ofta kritiseras i gammelmedia för sin konservativa högerpolitik med kraftigt begränsad invandring – är det en mycket liten andel av invånarna som oroar sig för brott och våld i landet.

I Ungern är siffran 11 procent och endast 6 procent av invånarna i Polen är oroliga för brott och våld. Därmed hamnar Polen på den ärofyllda sistaplatsen på listan.

Faksimil Ipsos

LÄS ÄVEN: Brottsligheten frågan som rankas högst inför valet

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons