Gottsunda centrum irakier

Foto: Polisen

Inrikes

Irakier avlossade skott bland butikskunder i Uppsala – stoltserar med vapen på Facebook

Publicerad 1/25/2019
Annons

En irakisk medborgare åtalas vid Uppsala tingsrätt misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. I höstas ska mannen ha öppnat eld mitt i Gottsunda centrum som var ”fullt med folk”, uppger åklagaren.

Det var klockan 17.53 den 30 november förra året som polisen fick larm om skottlossning i det utsatta området Gottsunda i Uppsala. Skjutningen ägde rum mitt i centrum bland människor som handlade inför helgen. När polisen anlände till platsen påträffade man en väktare som blivit vittne till hela situationen.

En stund innan skjutningen hade väktaren avvisat en 41-årig irakisk medborgare från centrumet. Anledningen till avvisningen var att mannen skrikit mot ett annat ”gäng från Gottsunda”.

Den avvisade mannen gick sedan ut till en bil på parkeringen. En kort stund därefter vände mannen tillbaka mot centrumentrén. Väktaren som precis hade avvisat mannen stod fortfarande kvar utanför entrén och såg hur mannen kom gående mot centrum med en pistol i handen.

Mannen avlossade därefter pistolen men ingen person ska ha träffats. I polisförhören uppger väktaren att han slängde sig mot 41-åringen för att stoppa honom och skydda centrumbesökarna. Efter skottlossningen lämnade gärningsmannen platsen springande med vapnet i handen genom centrum.

Polisen kunde genom väktarens vittnesmål identifiera bilen som irakiern gick till på parkeringen. I förhoppning att mannen senare skulle hämta bilen placerades den under övervakning. Senare på kvällen återvände mannen och polisen kunde då gripa honom misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

Åklagaren anser att 41-åringen uppsåtligen försökt döda okända personer genom att avlossa minst ett skott med pistol på platsen. Det skjutvapen som användes har aldrig påträffats. Den 21 januari åtalades mannen för mordförsök och grovt vapenbrott vid Uppsala tingsrätt.

– Det var en fredagskväll och fullt med folk. Det är jätteallvarligt naturligtvis, det fanns en stor risk att allmänheten skulle ha kommit till skada, säger åklagaren Elin Blank, till P4 Uppland.

LÄS ÄVEN: Polischef varnar: ”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”

Irakiern: Ingen erfarenhet av vapen
I förhören med polisen förnekar 41-åringen brott. Han förklarar även att han inte äger vapen och att han inte skjutit med handeldvapen.

Samtidigt stoltserar han på Facebook med vapenbilder.

”Bär alltid stilett”
Polisen har genom kameraövervakning från centrumanläggningen lyckats kartlägga händelseförloppet. På bilderna syns det även hur mannen bär ett knivliknande föremål. I förhören frågar polisen vad det är för beväpning som syns på bilderna. Den 41-årige mannen svarar att det är en ”stilett som han alltid bär på sig”.

Belastningsregistret
Sedan tidigare är den åtalade mannen dömd för olovlig körning och häleri. I samband med en annan polisutredning fattades det även misstankar mot 41-åringen och en husrannsakan genomfördes.

Polisen påträffade två stöldanmälda ringar i lägenheten. En av ringarna satt på hans hustrus finger med gravyr ”1906-18/9 Thekla”. Den andra ringen låg i en byrålåda med gravyr ”Anna 1931” som stulits från en äldre kvinna i Uppsala.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons