Tre irakiska män åtalas för gruppvåldtäkt mot en 14-årig flicka i Malmö i april 2011. Tack vare DNA-bevis har männen kunnat gripas för det mer än tolv år gamla överfallet. Två av gärningsmännen har hunnit bli svenska medborgare sedan brottet begicks.

Det är fredagen den 1 april 2011 som en 14-åriga flicka blir våldtagen av flera män på Ribersborgsstranden i Malmö. Flickan är berusad när männen turas om att förgripa sig på henne, dels i en buske och dels på en brygga vid stranden.

Våldtäkten polisanmäls, men polisen lyckas inte få tag i förövarna. Utredningen läggs därför ned senare samma år, och fallet förblir olöst.

DNA-träff

Teknisk bevisning i form av sperma i flickans trosor, på hennes tights och i hennes kropp säkras emellertid från våldtäkten. Materialet sparas och i januari i år har utredarna plötsligt fått DNA-träff.

Spåret leder till en idag 31-årig omgift tvåbarnspappa som bor i Malmö. Det är hans sperma som finns i flickans trosor. Mannen anhålls 19 januari och häktas dagen därpå.

I mars anhålls ytterligare två män i sin frånvaro. Båda två grips och häktas kort därefter.

Svenska medborgare

De tre männen kommer till Sverige från Irak åren 2006 till 2008. En av dem blir svensk medborgare i mars 2010.

De andra två männen beviljas emellertid inte medborgarskap förrän 2012, alltså året efter gruppvåldtäkten mot den 14-åriga flickan.

Den 31-årige tvåbarnspappan är den ende av de tre männen som är gift. Han är också den ende av dem som har barn.

Åtalas

Under fredagen väcks åtal mot de tre männen vid Malmö tingsrätt. De åtalas för grov våldtäkt mot barn i enlighet med hur lagen såg ut innan 1 juli 2013 då definitionen av vad som ska betraktas som våldäkt mot barn breddades.

Utöver den tekniska bevisningen har åklagaren även kallat ett flertal vittnen. Alla tre männen nekar, trots DNA-bevisningen, till brott.

31-åringen har begärt och beviljats arabisk tolk till rättegången, trots att han varit svensk medborgare i mer än tio års tid.