Iran anlitar kriminella grupperingar i Sverige för att genomföra attacker och terror runt om i Europa. Det rapporterar israeliska medier, med hänvisning till landets säkerhetstjänst Mossad. Svenska Säkerhetspolisen (Säpo) bekräftar nu uppgifterna.

De kriminella nätverk som pekas ut är det så kallade Foxtrot-nätverket, lett av ”Kurdiske räven” Rawa Majid, samt utbrytargrupperingen Rumba, lett av ”Jordgubben” Ismail Abdo.

Båda gängledarna uppehåller sig sedan en tid tillbaka i gränsområdena mellan Turkiet, Irak och Iran, och styr sina respektive kriminella imperium i Sverige därifrån.

Rekryterade av Iran

I september förra året uppges Rawa Majid ha flytt över gränsen in i Iran, det land han kom som flykting från som barn. Sverige försökte då förmå turkiska myndigheter att gripa honom.

Majid greps av iransk polis på den iranska sidan av gränsen, men uppges ha släppts på fri fot igen i utbyte mot ett löfte om att ställa sitt kriminella imperium till förfogande för den iranska regimen.

Även rivalen Ismail Abdo uppges ha rekryterats av de iranska myndigheterna. De påstås numera båda få finansiering och direktiv från den iranska regimen.

Foxtrot och Rumba pekas ut för ett flertal attentat mot israeliska och judiska mål i Europa. Bland annat en granatattack mot Israels ambassad i Stockholm i januari och en skjutning mot samma ambassad tidigare i månaden, samt en granatattack mot landets ambassad i Belgien den gångna helgen.

Bekräftas av Säkerhetspolisen

Vid en pressträff idag bekräftar Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage, att kriminella nätverk anlitas för terror och attentat.

– Vår bedöming av det här är att en regional konflikt har spridit sig globalt och nu även innefattar Sverige som en arena där den kan utspelas, säger han.

Daniel Stenling. Foto: Regeringen

Kontraspionagechefen vill inte namnge några specifika kriminella nätverk, men uppger att ”flertalet säkerhetshöjande åtgärder mot israeliska och judiska objekt” vidtagits.

– Säkerhetspolisens bedömning är att Iran är aktiv genom så kallade proxys. Proxys är mellanhänder som syftar till att dölja Irans inblandning, och göra det svårare för säkerhetstjänsten och polisen att upptäcka de här aktiviteterna, säger Daniel Stenling.

– Säkerhetspolisen kan nu konstatera att kriminella nätverk i Sverige är en proxy som Iran använder sig av.

OS i Paris

Enligt Mossad planerar de kriminella nätverken ”en rad av attacker i Europa”, mot israeliska och judiska mål. I synnerhet pekas olympiska spelen i Paris, som går av stapeln i slutet av juli, ut som ett prioriterat mål för sådana dåd.

Iran är en av terrorgruppen Hamas viktigaste ekonomiska finansiärer. Trots att Hamas är sunnimuslimskt, och Iran har en shiamuslimsk regim, så är Hamas en aktör Iran vill finansiera, för att undvika att gruppen istället söker stöd hos Saudiarabien.

7 oktober förra året inledde Hamas-styrda Gaza ett blodigt terrorkrig mot Israel som pågår ännu.