Den Malmöbaserade juristen Soheil Naderi har lurat äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev och testamenten som innebär att de skänker sina hem och förmögenheter till honom.

Soheil Naderi är utbildad jurist i Iran och har drivit egen juristfirma i Malmö sedan 2006. Nu har SVT Nyheter Skåne kunnat avslöja en rad oegentligheter med hans sätt att bedriva verksamhet.

Han upprättar omfattande testamenten och gåvobrev till sig själv – som innebär att han får nästan alla tillgångar från de lurade klienterna. Utöver detta har han även tagit betalt i förskott för sina tjänster och sedan låtit bli att göra det jobb han har utlovat.

– När han fick pengar så försvann han, säger en av de klienter han lurat med förskottsbetalning till SVT.

2015 skrev en demenssjuk 86-årig man i Malmö under ett gåvobrev där han gav bort två miljoner till juristen. När mannen avled försökte Naderi utkräva pengarna – och hävdade att han fått dem för att mannen tyckt att han var snäll. Men en lång rättsprocess med mannens barn slutade med att Soheil Naderi drog tillbaka sitt krav.

Drev ärende till Högsta domstolen

En som drabbats av Soheil Naderis lurendrejeri är demenssjuka Ingeborg Spohn, 98, från Älvsjö. Naderi kom hem till då 96-åriga Ingeborg i februari 2021 för att hjälpa till med att upprätta ett testamente, men när han lämnade hennes bostad hade han plötsligt rätt att få både hennes villa och ekonomiska tillgångar. Han hade upprättat ett gåvobrev där Ingeborg skänker honom sin villa för sju miljoner samt ett testamente där han ärver hennes pengar.

Och hann var snabb med att utkräva sin ”gåva”. Redan fem dagar senare skickade han in sin ansökan om att ta över hennes villa till Lantmäteriet. Men eftersom Naderi hade bevittnat sin egen gåva, vilket man inte får göra, ringde Lantmäteriet till Ingeborg. Då fick de veta att hon inte alls ville skänka honom sitt hem – och det hela kunde stoppas.

Naderi hävdar emellertid att Ingeborg velat ge honom den osannolika gåvan. Han drev ärendet hela vägen till Högsta domstolen och påstod att hon var medveten om vad hon gjorde.

– Han har förmått henne att skriva under, det är inte Ingeborgs vilja. Hon vet inte ens vem den här Soheil Naderi är, säger Karin Lycke, god man till Ingeborg, till SVT.

Minst 12 av Soheil Naderis klienter har polisanmält honom för bedrägeri, men han har aldrig dömts för något brott.

LÄS ÄVEN: Bedragarna låtsas vara SVENSKAR – för att blåsa änka på lägenhet