Åklagare räknar med en fällande dom. Men trots detta trappar den vänsterextrema grupperingen upp hoten. Gruppens frontfigurer hörs ansluta sig till hoten och grova påhopp mot Samhällsnytts journalister i en podd. IRM har ett djupgående samarbete med de största redaktionerna i Sverige, inklusive Expressen som har gjort hat och hot mot journalister till en av sina profilfrågor. 

I mars uppmärksammade Samhällsnytt grova mordhot som vänsterprofilen Axel Luo Öhman uttalat mot vår redaktion på Twitter. ”De ska allihop ha varsitt nackskott. de är horungar och nackskott är det enda de ska ha,” skrev han då i en tweet som fortfarande ligger kvar:


Frilansjournalisten Mattias Albinsson som vid den tiden arbetade för Samhällsnytt polisanmälde hoten. I slutet av maj fattade kammaråklagare Erik Nilsson beslut om att väcka åtal mot profilen för olaga hot. När Samhällsnytt kontaktar Albinsson för kommentar hänvisar han till sin tweet:

”Positivt att åklagaren tar hot mot journalister på allvar. Hoppas fler etablerade medier nu överväger om man vill samarbeta med sådana här vänstergrupperingar. Hot är aldrig acceptabelt.”

LÄS MER: Vänsterprofil om Samhällsnyttsredaktionen: ”De ska allihop ha varsitt nackskott”

Albinsson syftar på ett djupgående samarbete mellan den vänsterextremistiska gruppen Inte rasist men, som Axel Luo Öhman samarbetar med, och flera etablerade medier. I en intervju med Samhällsnytt i mars tog grupperingen avstånd från Axel Luo Öhmans hot.

I en färsk podd ”Haveristerna” som IRM gör tillsammans med Öhman ansluter sig dock Myra Åhbeck Öhrman – en av två organisationens frontpersoner – till hoten. Efter att Öhman läst upp polisförhör med journalisten Mattias Albinsson som han fick ta del av som misstänkt med hånfulla kommentarer hörs hon säga:

– Jag skulle inte gråta om de fick nackskott.

När Samhällsnytt når Åhbeck Öhrman för kommentar säger hon att ”det är tramsigt att säga att det är ett hot.” Samtidigt har hon ingen förklaring till varför åklagaren har valt att gå vidare med ärendet:

-Kanske för att ni ljugit ihop att han är vänsterextrem?

Efter Öhrmans välsignelse blir språket i podden allt grövre. Den åtalade vänsterprofilen säger bland annat följande:

– Mats Dagerlind är en jävla samhällsparasit… Jag har ett par veckor semester ni i sommar…  Jag kan absolut tänka mig att vika den tiden åt att förstöra livet för Mattias Albinsson, Mats Dagerlind och Egor Putilov. Jag klöser sönder era liv som om det vore rutten jävla cykel!!

De andra två föreståndarna för IRM – Henrik Johansson och Myra Åhbeck Öhrman – hörs stödja uttalandet i bakgrunden.

– Ja, de är ganska vidriga, lägger Åhbeck Öhrman till.

Profilbild som använts av podden:

När Samhällsnytt når Axel Luo Öhman för en kommentar om hans uttalanden vill han inte svara på några frågor:

– Jag är inte intresserad av att svara på frågor, säger han och lägger på luren.

Samhällsnytt har pratat med Erik Nilsson, kammaråklagare i Söderorts åklagarkammare, som väckt åtalet.

I en podd spekulerar den åtalade personen om att denna utredning är ett slöseri med rättsapparatens resurser. Vad är din åsikt om det?

– Jag agerar som tjänsteman och om ett brott har begåtts så utreder vi det.

Finns det något perspektiv för att få den här personen fälld i domstolen?

– Jag bedömer att det finns anledning att tro att det blir en fällande dom i det här fallet utifrån det material som vi har.

Mats Dagerlind, Samhällsnytts ansvarige utgivare, kommenterar åtalet så här:

– I skenet av den debatt som förts på senare år om hot, hets och hat mot journalister är det viktigt att rättssamhället markerar mot den här sortens attacker. Jag förutsätter att msm-media slår upp detta lika stort som man gör när deras egna journalister utsätts. Det ska också bli intressant att se om deras samarbete med de journalisthatande vänsterextremisterna fortsätter.

Rättegången mot Axel Luo Öhman hålls den 4 september kl. 13.00 i Södertörns tingsrätt i Flemingsberg.