IS-frun återvände till Borås: ”Skär halsen av din far när du tittar på”
Genrebilder. Foto: Lars Lundquist/Faksimil Facebook

Samnytt kan avslöja att den kvinna som har utvisats från Syrien efter deltagande hos Islamiska terrorstaten har gömts av Säpo i Borås. Kvinnan som är hustru till ”allra farligaste IS-svensken” har nu dömts för hot mot tjänsteman i staden. Detta efter att ha hotat en vårdare att hon skulle skära av halsarna på hans familj – avrättningen skulle ske medan vårdaren tittar på. Samtidigt lugnade staden lokalbefolkningen med att det inte finns anledning att oroa sig för att terrorister ska finnas bland boråsare.

Händelsen inträffade den 7 april i år i samband med att kvinnan för tillfället tvångsvårdades hos psykiatriska avdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus – inte långt efter att kvinnan anlänt till Sverige i början av mars.

LÄS ÄVEN: Förra Säpochefen kräver: Ta IS-terrorister till Sverige

Kvinnan var vid tillfället fastspänd med ett bälte och övervakades av en vårdare efter att tidigare ha varit inblandad i ett tumult på avdelningen.

”Ska döda, ska skära halsen medan du tittar på”

Vårdaren på sjukhuset berättar för polisen hur Sabrin stirrade på honom när han vakade över henne. Sedan frågade Sabrin om han har familj. När Sabrin fick svaret att han har det kom genast hoten:

– Vad bra! Jag skall döda dem! Och din far ska jag skära halsen av medans du tittar på! Jag kommer att hitta er!

Personalen på avdelningen kände till att Sabrin reste till IS tillsammans med sin familj år 2014 och nyligen har kommit tillbaka till Sverige efter att Syrien verkställt utvisningar. Den mordhotade vårdaren berättar för polisen om sin egen men även övrig personals rädsla för att vårda henne.

Säpo mörkar uppgifterna

Samnytt har tagit del av en dom från Förvaltningsrätten i Jönköping daterad i början av maj i år rörande Sabrins barn. Det framgår av domen att flera personer i Sabrins familj har rest till IS. Men Säpo har mörklagt uppgifter om familjen och vistelsen med hänvisning till att det är sekretessbelagt. Bland annat därför verkar det som att övriga myndigheter inte kan ta beslut om familjen – eftersom väsentliga delar av underlaget mörkas av Säpo.

I rättshandlingarna saknas Sabrins folkbokföringsuppgifter sedan Säpo har tillhandahållit familjen skyddade personuppgifter.

Gift med ”allra farligaste IS-svensken”

Enligt domen har Sabrin varit gift med en person ”som har starka kopplingar till IS” och hon ska ha levt nästan hela sitt vuxna liv i Syrien. Vidare framgår det att hon utvisas från Syrien till Sverige. Myndigheter skriver även att det går att anta att Sabrin fortfarande är ideologiskt övertygad.

År 2019 publicerade SvD en artikel om Boråsparet Sabrin och Nader som rest till Syrien. Enligt tidningen bedöms Nader som den ”allra farligaste och mest hårdföra IS-svensken bland de tillfångatagna” och har uttryckt vilja att utföra terrordåd, vilket baseras på uppgifter från stiftelsen Doku.

Registrerades som utvandrade i folkbokföringen – finns kvar

Enligt artikeln står det i folkbokföringen att både Sabrin och Nader är utvandrade från Sverige till ”Okänt land”.

De nya uppgifterna visar emellertid att Sabrin är kvar och fick den typen av folkbokföring tack vare omsorgen från Säpo. Det reser frågor om inte hennes man som alltså är den ”allra farligaste och mest hårdföra IS-svensken bland de tillfångatagna” med vilja att begå terrordåd finns någonstans i Sverige under beskydd av Säkerhetspolisen. Enligt andra uppgifter är Nader dock kvar i fängelse Syrien.

Säpo vägrar svara på frågor

Samnytt har ringt Säkerhetspolisen med frågor om var Nader befinner sig. Vi har även ställt frågor om varför Säpo beviljade skyddade personuppgifter till hans fru. Jasmina Sofic, pressekreterare på Säpo vill dock inte svara på frågorna:

– Jag kan inte svara på det. Vi får inte prata om enskilda personer eller ärenden. Jag kan tyvärr inte bekräfta eller dementera, jag kan inte prata om vårt operativa arbete.

I december 2020 avslöjade Fria Tider att Säpo erbjöd liknande behandling till IS-terroristen som ledde Islamiska statens kvinnobrigad i Syrien. Terrorledaren poserade bland annat med avhuggna huvuden och hånade de avrättade fångarna. Enligt Fria Tider betalade Säkerhetspolisen pengar till terroristen – som numera bor med ny identitet bland civilbefolkningen i Göteborg.

Döms till vård

Kvinnan förekommer inte sedan tidigare i belastningsregistret och har förnekat brott med hänvisning till att hon har mått dåligt och därav inte minns något. På måndagen meddelade Borås tingsrätt att Sabrin döms för hot mot tjänsteman. Rätten anser att lämplig påföljd är att kvinnan överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Vidare ska hon även betala 5 000 kronor i skadestånd till vårdaren.

Borås välkomnade IS-medlemmar: ”Ingen anledning att oroa sig”

I början av året meddelade Borås kommun att de har tagit emot flera kvinnor som återvänt efter att ha tillbringat tid hos Islamiska staten. Kommunen var noga med att kommunicera via statstelevisionen att det inte fanns någon anledning till oro.

”I dagsläget finns ingen anledning för boråsare att oroa sig”, uppger kommunen, enligt SVT.

De senaste åren har flera kommuner förberett sig på att ta emot så kallade IS-återvändare. Det framgick av statsradions rapportering i ämnet att personer skulle erbjudas bostad, jobb och körkort för att komma in i det svenska samhället.

LÄS ÄVEN: Borås välkomnar tillbaka IS-medlemmar: ”Ingen anledning att oroa sig”

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Egor Putilov

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.