Två bröder med invandrarbakgrund från Tunisien har häktats misstänkta för att försöka ansluta sig till Islamiska staten. Männen uppges ha rest till krigets Syrien redan år 2013 och sedan återvänt till Sverige.

Det var på lördagen som polisen på Landvetter flygplats grep två män, 40 och 44 år, som planerade att lämna Sverige, rapporterar GT. Männen ska enligt statstelevisionen ha meddelat Skatteverket om utvandring till Libyen.

LÄS ÄVEN: Polisen: Majoritet av IS-återvändare säger sig ha varit hjälparbetare och lagat mat

Männen som är bröder och bosatta i de så kallat särskilt utsatta områdena Angered och Biskopsgården – misstänks nu på sannolika skäl för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott. Kammaråklagare Henrik Olin beskriver de misstänkta brotten som ”kopplade till våldsbejakande islamistisk extremism”.

Bakgrund från Tunisien

Samnytt kan berätta att männen är födda i Sverige men att deras far har invandrarbakgrund från Tunisien. 40-åringen förekommer i belastningsregistret för skadegörelse medan 44-åringen sedan tidigare är ostraffad.

Arbetade som fotbollstränare efter Syrien

Enligt tidningen GT har bröderna rest till Syrien under kriget år 2013 och därefter återvänt tillbaka till Sverige. Sedan dess ska männen ha varit engagerade som fotbollstränare för ungdomar i Göteborgsområdet.

Båda förnekar brott men Göteborgs tingsrätt meddelade vid klockan 11.30 att männen häktas.

LÄS ÄVEN: IS-frun återvände till Borås: ”Skär halsen av din far när du tittar på”