niqab al-hol

Foto: Y. Boechat (VOA)

Inrikes

IS-terrorister levde på svenska bidragspengar

Publicerad 12/17/2020
Annons

Barnbidrag, flerbarnstillägg, underhållsstöd, a-kassa, försörjningsstöd, bostadsbidrag, studiebidrag och föräldrapenning. Drygt 40 personer som rest från Sverige för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten levde gott på svenska bidragspengar.

Enligt granskningen av GT har 45 IS-terrorister fortsatt kunna plocka ut diverse bidrag under sin tid i IS. 24 av dessa har fått pengar utbetalda direkt till sig medan övriga fått ta del av familjemedlemmars bidrag.

En av dessa är Michael Skråmo som 2014 reste till Raqqa i Syrien tillsammans med sin fru och via sociala medier uppmuntrade andra att ansluta sig och utföra terrorattacker i Sverige. Enligt ett beslut om återbetalning från försäkringskassan betalades 99 097 kronor ut till familjen Skråmo efter att de lämnat Sverige.

En kvinna från Norrköping har fått mer än 250 000 kronor utbetalda trots att hon 2015 lämnade Sverige med man och två barn och åkte till Syrien. Försäkringskassan har i detta fall försökt kräva tillbaka 198 006 kronor utan framgång.

”Direkt upprörande”

– Vi gör ju allt som vi kan naturligtvis, enligt det regelverk vi har för att se till att skattebetalarnas pengar ska gå till de som har rätt till ersättning, inte till några andra. Speciellt inte till de som begår den här typen av brott och verksamhet, det är direkt upprörande att det har skett, säger Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan, till GT.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons