Miljöpartiets språkrör, biståndsminister Isabella Lövin (MP), tycker att det piskas upp alldeles för mycket rädsla i den politiska debatten om gäng­kriminaliteten. Det sade hon under partiledar­debatten i riksdagen idag.

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdade under debatten att hans parti ”förklarat krig” mot den organiserade brottsligheten och efter debatten talade stats­minister Stefan Löfven (S) om att sätta in militär mot gängen. Men Social­demokraternas samarbets­partner Miljöpartiet, som haft stort inflytande över inte minst den svenska migrations­politiken de senaste mandat­perioderna, är av en lite annorlunda uppfattning.

– Om inte vi kan beskriva en framtid att längta till, då blir det istället rädslan för framtiden som styr samhälls­utvecklingen, sade Isabella Lövin.

– Just nu oroar jag mig för att vi i samhälls­debatten piskar upp så mycket rädsla att det blir den som styr och inte visionen om vilken framtid vi vill ha.

Därefter fortsatte Lövin att tala om ”den globala stormen vid horisonten” och att livet på jorden är hotat.

– Klimatförändringarna är redan här. Rovdjur och insekter försvinner i alarmerande takt. Plasten i haven anhopas. Om trettio år kan vi ha mer plast än fisk i våra hav.

Lövin menar att debatten om gängmord, granatdåd, attacker mot poliser, gruppvåldtäkter och annat våld ingår i en retorik från ”mörkerkrafter” som vill svartmåla Sverige.

– De här krafterna vill gärna utmåla Sverige som kriminalitetens och våldtäkternas hemvist på jorden för att de ogillar allt vad vi står för: Öppenhet, demokrati, humanism, feminism, klimatledarskap, sade hon.

– Jag vill därför rikta en uppmaning till alla anständiga partier: Lyft blicken! Gå inte i destabiliserande krafternas fälla. Det kan vara lockande att måla upp ett Sverige i kaos, men priset, att skapa rädsla, hopplöshet och hat, när sanningen är att vi är ett land som ger resten av den demokratiska världen hopp.

Efter sitt anförande fick Isabella Lövin applåder från sina statsrådskollegor.