T.v. Abdullahi Sheikh Abdi. T.h. Genrebild skolmatsal. Faksimil Facebook

Islamisk förening till attack mot kommunens halalstopp: ”Våra barn har rätt att få mat enligt sin kultur”

26.2K Shares

Islamiska föreningen i Järfälla ställer nu krav på kommunen efter införandet av ett nytt livsmedelsavtal som stoppar djurplågat halalkött i skolorna. ”Våra barn har rätt att få mat enligt sin kultur”, säger Abdullahi Sheikh Abdi som är ordförande i föreningen.

Det var på torsdagen som det uppmärksammades att Järfälla kommuns nya livsmedelsavtal som började gälla i juli lägger fokus på att prioritera djurskyddet. Det innebär bland annat att halalkött, som produceras med primitiva och plågsamma slaktmetoder, inte lever upp till kraven. Fundamentalistiskt muslimska elever får därmed välja andra alternativ som vegetariskt.

LÄS ÄVEN: Kommun prioriterar djurskyddet – slutar servera halal i skolan

Nu går Abdullahi Sheikh Abdi, som varit ordförande i Islamiska föreningen i Järfälla sedan år 2003, till attack mot kommunen och kallar avtalet för en provokation från någon som vill ha uppmärksamhet genom att ”skada en liten minoritet”.

– Våra barn har rätt att få mat enligt sin kultur. Det finns religionsfrihet och den gäller inte bara andlig verksamhet. Där ingår även kultur och matvanor, hävdar Sheikh Abdi i en kommentar till lokaltidningen Mitti.

Sheikh Abdi: ”Kommunen har dåliga konsulter”
Enligt honom accepteras inte kommunens beslut av många muslimska familjer. Vidare poängterar han att kommunen använder sig av ”dåliga konsulter i den här frågan”.

Antalet muslimer i Järfälla blir fler
Sheikh Abdis påstående om att kommunens halalstopp riktar sig mot en ”liten minoritet” stämmer inte med uttalanden som tidigare gjort av bland annat kollegan Mekail Jalah, kontaktperson för den sunnimuslimska moskén, som tvärtom hävdar att antalet troende muslimer ökar kraftigt och att man därför kräver en större moské.

Detta påtalade Jalah i lokaltidningen StockholmDirekt redan för tre år sedan (2016-09-02) där han beskrev en stadigt ökande tillströmning av devota muslimer till kommunen och därmed alltfler moskébesökare.

– Det finns en stor sunnimuslimsk församling i Järfälla, och den blir bara större. Lokalproblemet måste lösa sig, det är inget vi kan sitta och vänta på, berättade Jalah.

Statistik från SCB bekräftar också att Järfälla är en av landets mest invandringsintensiva kommuner. 2018 hade 42,6 procent invånare med utländsk bakgrund. Trenden för kommunen är att andelen invandrare ökar med ett par procentenheter per år.

Nedan Islamiska föreningens i Järfällas ordförande Abdullahi Sheikh Abdi till vänster och Mekail Jalah till höger.

Böneutrop om Allah vill
En nätgranskning av Islamiska föreningen i Järfällas Facebookkonto visar att medlemmar även förväntar sig böneutrop i kommunen ”om ett par år in sha Allah” (om Allah vill).

I Järfälla in sha Allah om ett par år

Posted by Khaled Said on Wednesday, August 7, 2013

26.2K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.