Enligt valmyndighetens slutliga resultaträkning ser det ut som att Nyans kommer in i Landskronas och Botkyrkas kommunfullmäktige. Partiets ambitioner låg dock betydligt högre.

På många håll har Nyans tagit röster av framför allt Socialdemokraterna och enligt matematikprofessor Svante Linusson kan partiets nästan 30 000 röster ha säkrat segern för det blågula blocket.

LÄS ÄVEN: Muslimpartiet Nyans kan ha säkrat segern för oppositionen

Med 2,53 respektive 2,44 procent av rösterna tar partiet mandat i Botkyrkas och Landskronas kommunfullmäktige. I kommuner som är en valkrets ligger spärren på två procent.

– Det är bara glädjande, det var väntat också, säger Nyans partiledare Mikail Yüksel till Expressen.

Han tror att det är frågor som LVU, koranbränningarna och integration som lett till framgångarna.

LÄS ÄVEN: Muslimen om Nyans framgångar: ”Många partier pratar svenska”

Partiet hade också hoppats på att komma in i Malmös kommunfullmäktige.

– Där saknar vi 0,07 (procent) just nu och det är nio distrikt som är kvar att räkna. Och de räknar om ogiltiga röster också så en chans finns fortfarande. Men kommer vi inte in kommer vi att överklaga i Malmö, säger Mikail Yüksel. 

Hade hoppats på mer

Resultaten ligger dock under förväntningarna.

– Nej, alltså vårt mål var definitivt högre. Vi hade räknat med några fler kommuner, med Malmö och Göteborg till exempel. I Göteborg har vi tyvärr misslyckats, i Malmö har vi fortfarande chansen. Vi är otroligt nära. Men vi är jättenöjda med resultatet i vårt första val, på knappt tre år har vi lyckats att bli Sveriges största parti utanför riksdagen och nionde största parti. Så vi är jättenöjda.

LÄS ÄVEN: Muslimpartiet Nyans: Sverige fängslar muslimer utan rättegång

Partiet Nyans vill bland annat förbjuda islamkritik som man menar är rasism, fängsla koranbrännare och se över LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Man har också hävdat att svenska myndigheter fängslar muslimer utan bevis och rättegång.