Efter påtryckningar och hot från muslimska grupperingar drar polisen tillbaka demonstrationstillståndet för den islamkritiska manifestation som skulle ha ägt rum i Malmö på fredagen. Polisen hänvisar till att man inte kan garantera säkerheten då hot om våld, vandalisering och mordbränder riktats mot arrangemanget som skulle inkludera att ett exemplar av Koranen eldades upp.

Platsen för demonstrationen har flyttats i ett par omgångar – först från en plats i närheten av en moské i Rosengård till Fridhemstorget och därefter till Stortorget. Enligt gatukonstnären Dan Park och ledaren för det danska partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, som står som arrangörer för manifestationen har tillståndet som sådant dock varit klart och säkerhetsåtgärder som livvaktsskydd med mera ordnats.

Nu backar dock polisen från beslutet och drar tillbaka tillståndet för demostrationen helt.

– Vi måste ta hänsyn till säkerheten för både arrangör, deltagare och medborgare, uppger Mattias Sigfridsson,som är tillförordnad chef för polisområde Malmö, som skäl i en kommentar till Expressen som felaktigt skriver att polisen tidigare endast ”övervägt att ge tillstånd”.

Avsikten med demonstrationen har varit att påvisa problemen med den tilltagande islamiseringen av det svenska samhället. Att en demonstrationen som har stöd i grundlagen nu ändå inte kan tillåtas av säkerhetsskäl på grund av en stark hotbild tas av många som ett bevis på att dessa problem finns och är långtgående.

Samhällsnytt har talat med Dan Park efter beskedet. Han är djupt kritisk till att den grundlagsfästa demonstrationsrätten sätts ur spel på grund av våld och hot.

– Polisen ringde nyss och sa det berodde på hotbilden och att de inte kunde garantera vår säkerhet. Våld tystar uppenbarligen yttrandefriheten i Sverige.

Samhällsnytt har också varit i kontakt med Paludan, som säger att han trots att tillståndet för manifestationen har dragits tillbaka ändå kommer till Malmö som planerat. Han undrar också, med anledning av hur återkallandet av tillståndet motiveras, vilka det egentligen är som har makten i Sverige.

– Det är ett totalt fiasko om polisen inte kan garantera säkerheten någonstans i hela Malmö. Är det muslimer eller svensk polis som har makten i Sverige?

Polischef Mattias Sigfridsson understryker i ett pressmeddelande att man i samband med att nu säga nej till manifestationen vägt in aspekten att myndigheten står upp för alla människors lika värde.

– Vi på polisen står upp för alla människors lika värde och värnar alla människors trygghet och säkerhet. Vi måste ta hänsyn till säkerheten för både arrangör, deltagare och medborgare. Därför ser vi inte att vi har någon möjlighet att bevilja tillstånd.