cancer_cells_cells_scan_electron_microscope_scan_technology_microscopic_medical_human-921518 (1)

Cancerceller

Vetenskap

Israeliska forskare hävdar att de är på väg att hitta ett botemedel mot all form av cancer

Publicerad 1/31/2019
Annons

En liten grupp av israeliska forskare säger sig nu har ett ”komplett botemedel” mot cancer inom ett år. Dessutom hävdar de att är en snabb, billig och effektiv behandling med inga eller minimala biverkningar.

Det var Jerusalem Post som rapporterade om nyheten i måndags och den har fått stor uppmärksamhet runt om i världen. Bland annat skriver Forbes om det hela.

– Vi tror att vi kan erbjuda ett komplett botemedel för cancer om ett år, sa Dan Aridor om den nya behandlingen som utvecklas av hans företag, Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), som grundades år 2000 i ITEK-inkubatorn.

– Vårt cancerbotemedel kommer vara effektiv från dag ett, kommer ta ett par veckor och kommer ha inga eller minimala biverkningar till ett mycket lägre pris än de flesta andra behandlingar på marknaden, sa Aridor.

Andra mest vanliga dödsorsaken
Påståendena från Aridor låter otroliga, speciellt med tanke på att omkring 18 miljoner nya cancerdiagnoser ges varje år, enligt rapporter från International Agency for Research on Cancer. Det uppskattas att var sjätte dödsfall i världen är på grund av cancer, vilket gör det till den andra mest vanliga dödsorsaken.

De flesta anti-cancer läkemedel attackerar ett specifikt mål i cellen, men på grund av mutationen i cancerceller görs läkemedlet ineffektivt. Men AEBi använder sig av vad de kallar MuTaTo (multi-target-toxin) vilket går ut på att attackera cancercellerna på flera olika håll samtidigt.

Attackerar tre åt gången
– Sannolikheten att man får flera mutationer som skulle modifiera receptorerna samtidigt minskar dramatiskt med antalet mål man använder. Istället för att attackera receptorerna en åt gången så attackerar vi tre receptorer åt gången – inte ens cancer kan mutera tre receptorer samtidigt, sa Ilan Morad, VD för företaget.

MuTaTo-metoden kommer så småningom individualiseras. Varje patient gör en biopsi som analyseras för att se vilka receptorer som är utsatta. Sedan får personen exakt den cocktail den behöver för att botas. Efter några veckor menar företaget att patienten ska vara frisk.

Skapar nu patent
Företaget är i färd med att skriva patent för specifika peptider som kommer skapa en stor bank av peptid-toxiner att användas i behandlingarna.

Hittills, säger Morad, har företaget gjort sina första experiment på möss som hade mänskliga cancerceller. Härnäst ska kliniska tester påbörjas som kan vara klara inom några år.

– Våra resultat är jämna och går att upprepas, la Aridor till.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons