biff kött stek mat

Israeliskt företag har producerat den första labbtillverkade biffen

Delningar

Aleph Farms offentligjorde tidigare i december världens första slaktfria biff. Enligt företaget ska biffen leverera ”den fulla upplevelsen av kött med samma utseende, form och textur som vanlig biff”.

Labb-producerat kött görs alltså utan att döda några djur och även om Aleph Farms inte är ensamma inom denna bransch, är de först med att replikera köttets textur och struktur i 3D, enligt National Post.

– Att skapa labb-producerat kött är svårt nog, säger Didier Toubia, medgrundare och VD för Aleph Farms, än svårare är att göra en hel biff.

– Kött är en komplex vävnad. Detta genombrott inkluderar olika typer av celler som finns i konventionellt kött som vuxit samma utanför djuret för att bilda 3D-strukturer som i vanligt kött men då med hållbara, säkra och etiska metoder, förklarar han i en video.

– Dessa första cellbaserade stycken av kött demonstrerar vår förmåga för att uppnå vårt mål om att odla kött.

Prototypen tog 2-3 veckor att göra och kostade 50 dollar per biff, cirka 500 kronor, sa Toubia till Business Insider. Det första testet var rätt tunt så det kommer ta 3-4 år innan det är ute i handeln och restaurangerna.

– Det är nära och det smakar bra, men vi har lite mer att för att säkerställa att smaken är 100 procent samma som konventionellt kött, berättade han för the Guardian.

– Men när du tillagar det kan du verkligen känna samma doft som när kött tillagas.

Labbproducerat kött har gjort signifikanta framsteg i år. Det San Fransisco-baserade företaget ”Just” planerar att lansera sina labbproducerade kycklingnuggets i slutet av 2018, enligt BBC. Samtidigt planerar Mosa Meats, som skapade världens första labbtillverkade hamburgare (till priset av 4 miljoner kronor år 2013) en liten lansering av deras produkter år 2021.

´

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

470 KOMMENTARER

  • Varför inte? Det lär ju dessutom bli billigare i längden med labbodlat kött. Så länge det smakar likadant kommer jag köpa det.

    • Alltså vissa av er här på Samnytt borde ändå ta av er foliehatten ibland. Om staten/illuminati/muslimerna/kristersson nu skulle vilja indoktrinera dig med ”ämnen” så är det betydligt lättare att göra det via t.ex. vattensystemen, redan existerande kött eller på hur många andra sätt som helst.

     Väx upp, läs lite kemi och inse att en sådan sak skulle uppdagas väldigt snabbt.

     • Du har inte lite fel där. I vatten och riktigt kött blir det svårare att dölja eftersom vi redan vet vilka ämnen som ingår där.

     • Eftersom köttet är odlat via celler är det inte särskillt svårt att ta reda på vilka ämnen som ska vara med i en labbodlad biff. Det är inte svårare än att kika på vilka protein och ämnen dessa celler innehåller.

  • Halal kan också vara en Islamsk bön över proceduren, eller att maskinerna är vända mot den där svarta kuben de tillber.

   • Operativa ordet här är ”Kan”.

    Nu har jag en hypotes som säger att denna ”mildare” form av hur Halal och Kosher kan utföras kommer åka ut fortare än fan själv när Muslimerna får demografisk och demokratisk kontroll av en nation.
    Denna mildare form ska ses som en temporär förhandlingsposition som sedan kommer flyttas fram till dess slutliga destination och denna innebär att man skär halsen av djuret, låter det dö utan bedövning genom att blodet rinner ut från det i någonting som inte kan beskrivas som annat än ren djävla djurplågeri utfört av låg IQ människor (inklusive etniska judar – Kosher) totalt utan någon empati.
    Empati finner du bara hos hög IQ befolkningar, låg IQ är empatilösa apor.

    Här kan den naiva säga ”tja det återstår att se” men det kan man observera redan idag. Finns där ens något renodlat Muslimsk land idag som inte har halspuslårderskärande tortyr av sina djur innan de slaktas ? Jag tvivlar på det.

    • Låg IQ behöver absolut inte vara empatilös. Under en gruppvåldtäkt så kan empati(medkänsla för övriga i gruppen i fallet) vara en av drivande drivande krafter att utföra gruppvåldtäkten.

     Fast den leds nog effektivast genom en psykopat eller sociopat i fallet, ja kanske en psykopat av graden relativt nära sociopat och med en bit högre IQ än de övriga även om den kan vara relativt låg ändå och den kognitiva empatin relativt högt utvecklad med avsaknad av övrig empati och sympati så att det blir lättare med kognitiv empati läsa av att det är ett enkelt offer som lider mycket av det.

     Att med en högt utvecklad kognitiv empati empati effektivt kunna läsa av om ett djur lider med avsaknad av all annan form av empati samt sympati behöver absolut inte vara något hinder för Koscher/Halalslakt. Relativt hög IQ med ovan nämnda kombination i empati/sympati behöver inte heller vara ett hinder.

     En välutvecklad sympati kombinerad med en hög IQ kan dock bli ett stort hinder för att utföra en Koscher/Halalslakt även om den kognitiva empatin är för låg för att kunna förlita sig på den och övriga delar av empatin.

  • Celler är uppbygda av proteiner, så det blir nog hyfsat svårt att skapa en labbiff utan protein i… Och vitaminer krävs i med största sannolikhet i samma utsträckning för att köttet ska utvecklas, så det lär du få lika mycket (eller lite) av.

 1. Ju labbigare desto läbbigare. Kotlett ur en kyvett, med sås ur en pipett. Labhovmästar’n, räck mig en servett. Kaffe på maten, pulver på spateln. Nam nam nam, här förspills icke ett gram.

  • Och varför inte? Är ju inte direkt konstruktivt att bara skriva ”nej tack”. Du låter som en gamling som är rädd för utveckling i samhället.

    • Mm och hade alla tänkt som du hade vi fortfarande haft telefonister som manuellt kopplade upp telefonsamtal.

     Labbodlat kött är framtiden och jag ser inga problem alls med det.

     • Bättre det än att inte komma fram till den man ringer till
      nya tekniken är inte alltid bäst ,
      labbtillverkade kött är inte som riktig kött och kan ha många kemikalier som kan skada en

     • Okej, jag vet inte i vilken värld du lever i, men jag har nog inte ens haft ett enda samtal i år som inte kopplats upp.

      Vilka belägg har du för att labbodlat kött skulle innehålla ”farliga” kemikalier? Köttet odlas ju av samma celler som i kossan, de vet inte ens att de inte sitter i ett djur.

      Ta av foliehatten och chilla lite.

     • Ja du är väl en sån som vill en robot som torkar dig i röven för du orkar inte lyfta armen för du har ätit labbtillverkade kött och andra produkter , sen vill du ha väl en robot som matar dig och torkar din mun och en som nattar dig efter alt ansträngning du har gjort under dagen

 2. Kan veganer äta det tro ? Det kommer ju faktiskt inte från ett industriellt koncentrationsläger utan bara från en industri.

 3. Mkt bra, många som är negativa här nu fast i framtiden kommer det bli mkt vanligt att äta sådant. Ser inga problem med detta då det säkert kommer att göda många fattiga osv.

  • Håller med. Finns dock tyvärr mycket kommentarer här på Samnytt från foliehattar som tror att staten kommer använda labbodlat kött för någon form av agenda.

   • Ja speciellt om det är judar som producerar, då kommer vissa tro att dom kör med mind-control via köttets kemikalier.

    • Haha ja, det argumentet har du i en tråd längre ner 😀 Måste tyvärr ändå erkänna att Samnytts läsarbas föll i mina ögon på grund av kommentarerna i denna artikel. Är lite för mycket konspirationsteorier som ligger på samma nivå som att jorden skulle vara platt.

   • Det är en prototyp, står det ju. Klart det är mycket dyrare i början innan de lyckats få igång massproduktionen.

   • Tänkte du ens till där? Eller är du så himla dålig i affärer?

    Skapa en sak = dyrt
    Skapa miljontals = betydligt billigare

    Enda som kan göra det här blir dyr sak är om de tillåts att patentera och sälja dyra, långa, lukrativa tillverkningslicenser

  • När det här slår igenom kan all horribel djurhållning förbjudas. Blir ledsen varenda gång de visa hur illa djur behandlas i både EU och USA. Övriga världen vill jag inte ens tänka på…

  • Yup. Egentligen bryr jag mig inte så mycket om djuren, men som extremkapitalist tror jag detta kommer dra ner priserna på kött och att sänka priset genom teknisk innovation är alltid en positiv utveckling.

  • Men snälla du. Om allt kött produceras i laboraratorier så kommer det leda till att alla tamdjur utrotas? Visst, vi kan utrota allt mänskligt lidande genom att utrota människorna. Är det vad du föreslår?!”?!?!?

     • Djur och människor behöver varandra och har utvecklats tillsammans. Tamdjuren har valt att flytta in hos människan och lura människan att ta hand om dem och skydda dem genom att locka med deras kött och andra produkter. Det är en evolutionär strategi. Om du producerar det tamdjuren gör på annat sätt så kommer du utrota tusentals år av evolution och stora delar av dagens fauna.

     • Jag vill naturligtvis inte att tamdjuren ska utrotas. Från kor och getter får vi mjölk och ost. Från höns får vi ägg. Från får får vi ull. Grisar kanske kan vara husdjur som hundar och katter? En del minigrisar är det redan nu. Det är förstås ett dilemma. Å ena sidan vill jag att alla djur ska leva, å andra sidan kanske inga tamdjur föds om människan inte har nytta av dem.

  • Okej, så baserat på det du skrev har du alltså inte smakat, men anser ändå att det är äckligt. Du kanske inte inser motsägelsen i det?

    • Skojar du? Vad skulle du argumentera emot om inte en åsikt? Eller menar du att vi då inte heller kan argumentera mot t.ex. sjuklöverns åsikter?

     • Du får såklart tycka som du vill, men du verkar ju inte kunna argumentera för din ståndpunkt. Det är ju enbart känsloargument.

     • Nja, både och. Jag tror på naturlig kost i så lång utsträckning det går. Och varför ska jag behöva försvara en åsikt? Detta är inte nödvändigtvis en debatt. Chill out!

     • Mat och vad vi unnar oss är mycket känslor och tycke. Är 100 % av vad du stoppar i dig enligt uttänkta fakta-argument?

     • Jag har en väldigt strikt och genomtänkt kost, då jag gymmar mycket. När det gäller nya produkter som framställs på alternativa sätt så ser jag dock ingen skillnad i det. Skulle utan problem äta labbodlat kött, så länge jag kan se näringsvärdet i det.

     • Jag äter knappt kött. Går efter vad jag mår bra av. Vilket oftast är ”nyttig” och ren mat. Till viss del är det känslo-baserat ja. Det vore löjligt att låtsas som det inte vore det. Detta är för övrigt något helt annat än att tex rösta känslobaserat.

   • Det är inte äckligt att döda djur och äta upp de, så fungerar naturen, levande organismer dödas hela tiden för att bli föda åt andra.
    En av anledningarna till att vår civilisation kunde utvecklas så snabbt var att vi lärde oss att odla och djurhållning så vi alltid hade tillgång till kött.
    Hade vi inte ätit kött så hade vi inte utvecklat de hjärnorna vi gjorde och därmed levt som vilda djur fortfarande.

    Så att äta kött är så naturligt det kan bli för oss.

     • Förstår inte vad med detta som ska härledas till ”invandring är roten till alla problem” som SN har som sin väldigt tydliga profil. Är det att ”Israeliter är bättre än araber”? Så jag ska tolka det?

     • Du ser att det finns olika rubriker här, inrikes-utrikes-kultur-vetenskap-opinion-om oss ?
      Då och då skrivs det om vetenskapsnyheter också och detta ämnet med labb-kött är ju något som är aktuellt då och då i politiken eftersom vi har folk som tycker vi ska äta mindre kött.

      Tycker inte på något sätt artikeln är irrelevant.

     • Varför läser du inte bara faktaböcker som handlar om endast en sak och inget mer istället? Måste ju kännas bättre för dig istället för att gå in här och råka se en artikel som skiljer sig från mängden en aning.

     • Varför bryr du dig om vad jag gör? Jag läser SN för tillfället tills jag hittar nåt bättre.

  • Nej, det är det inte. Tvärt om, forskarna använder av naturen uppbyggda celler och tar det till nästa nivå. Jag längtar tills dagen då människan kan skapa liv från inget 🙂 Hoppas jag lever till den dagen.

   • Överbefolkningen är orsaken till
    klonad kött.
    Belgien blue ett ex.
    Jag skulle aldrig äta det.
    Det ligger inte i naturens sköte att
    framavla främmande livsplagiat.
    Naturen slår tillbaka.

  • Dock hoppas jag innerligt att dom tar och testar sin uppfinning i Israel först. Typ ca 30-50 år innan det ens övervägs att lanseras i Europa.

  • Håller delvis med, men vad händer på sikt när företagen börjar tävla om vem som kan producera det billigaste konstgjorda köttet? Det finns risk för att folk vänjer sig vid en långsam kvalitetssänkning, på samma sätt som att vi accepterar att persikorna på ICA är stenhårda. Om 25 år kanske butikerna bara har kinesiskt konstgjort fulkött, som smakar gegga men är så billigt att det har konkurrerat ut allt annat. Och de flesta tror att det är så kött ska smaka.

   • Persikor skall vara hårda, annars smakar de bara sötat vatten.

    Företag har alltid tävlat om att ge kunder vad kunder vill ha. Det handlar inte alltid primärt om lågt pris. Det finns olika konsumentgrupper. Det kallas marknadsekonomi och marknadssegmentering. 🙂

     • Då är det illa. Men kvaliteten på all frukt varierar ju kraftigt. Förhoppningsvis lär man sig efter några år vilka länder, leverantörer och säsonger man oftast kan lita på. 🙂

     • det fanns förut apelsiner som hette jaffaapelsiner mycket goda går inte att hitta numera vet inte varför har det med bojkott att göra?

  • Ja, för alla djurs bästa är det bra att det nu kommer alternativ. Problemet är bara hur vi ska kunna mata alla rovdjur ute i naturen med det här köttet så att dom inte äter upp alla andra djur.

 4. Frågan för muslimerna blir nu, om de kan äta det, som vi i Väst kommer att kalla för imiterat fläsk.
  Tänk på härligheter som ärtsoppa med imiterat fläsk och imiterat fläskpannkaka.
  Vi talar om mat för en karl här.

  • Ja och vem vet vilka saftiga smaker man kommer kunna utveckla när man finslipat tekniken. Alla möjliga smakkombinationer insprängda i köttet/fettet.

 5. Ok , utseende och tuggkänslan är rätt . . Då är det ”bara” smaken och näringsinnehållet som ska till !

 6. Undrar om köttet kommer klassas som koscher certifierat? Finns inget mer barbariskt än koscher/halal slakt och omskärelse av små pojkar.
  Usch!

 7. Verkar äckligt och jag är tydligen inte ensam om denna känsla. Vill man inte äta kött av olika skäl finns andra alternativ.

  Jag försöker undvika mat som är för hårt processat. Inte helt lätt. Helst ska man skippa all industrimat, laga mat själv från grunden. Men de flesta har inte tid med det.

  Frågan är vad man får i sig för näringsämnen samt oönskade kemikalier med den labbtillverkade biffen? Industriellt härdade fetter (transfetter)? Reklamen handlar bara om smak och textur. Jag är inte övertygad.

  • Det är klart att både processen och innehållets hälsopåverkan måste vara utrett.
   Men var inte så himla rädd för utveckling, vetenskap och upplysning är en av de sista sakerna vi har kvar som kan rädda människan. Men så länge folk springer omkring med en massa religioner och okunskap så kommer vi ineäte framåt.

   Jag är rätt så imponerad på detta, vi får se vart det leder. Får min del skulle det inte alls kännas äcklande om bara smaken och konsistensen kunde upprätthållas.

  • Grejen är att det här ”köttet” är odlat. Dvs på liknande sätt du odlar celler vid provtagning. Det är inte som att stoppa diverse kemikalier i en burk och röra om under rätt temperatur och tro det kommer ut en biff.

    • Enda jag kan tro är att man fått gå in och peta i DNA:t för att trigga igång celldelningsfunktionen. Men jag kan ha fel. Sen är det väl som alltid. Ger man inte de rätt betingelserna så dör cellerna. så frågan är vad de använder som näring? Antagligen har man kollat på vad kroppen självt använder?

 8. Det här handlar naturligtvis om pengar och ingenting annat.

  Det finns företag som vill tjäna miljarder på detta.

  Jag kommer inte att ta i produkten även om dom betalar mig 100 kr.

 9. Har jag absolut inget emot. Det är vad jag kallar sann progress.

  Men vad skall miljösnöskallarna säga nu när de inte kan skylla på pruttkossorna mer.

 10. Människan är gjord för att äta animaliskt kött. Vad åt jägarfolken för 10.000 år sedan? Jo de åt mängder av kött, fisk, ägg, rötter och vildfrukter.

 11. Att läsa Samnytt ger samma känsla som att lyssna på en rabbi 🙂
  ”Opartiskt alternativ media” hahahahaha😂😂😂

 12. Är det kosher? ✡️
  För man måste väl plåga ihjäl levande varelser i vissa kulturer? ✡️
  Detta är kanske bara tänkt att säljas till oss otrogna mindre värda smutshundar?
  Undrar vad baksidan av sådant kött kan bli, 800% ökad risk för cancer.

 13. Min småtting har tittat på julkalendern under december och som förälder satt jag med och tittade på ett avsnitt. Under detta avsnitt så hade de bytt namn är de tre vise männen till de tre vise hennen. Alltså för hel-ete. Kan den här galenskapen få ett slut. Nu ska alltså historieskrivningen förvanskas bara för att ligga sveriges feminister till lags. Dessutom ska mitt barn få presenterad en falsk historieskrivning som bara vill indoktrinera. Jag blir så förbannad så jag kokar. Finns det något som får förbli som det har varit utan att Sveriges feminister ska vara där och peta.

 14. Är det halal?
  För man måste väl plåga ihjäl levande varelser i vissa kulturer?
  Detta är kanske bara tänkt att säljas till oss otrogna mindre värda smutshundar?
  Undrar vad baksidan av sådant kött kan bli, 800% ökad risk för cancer?

 15. Isch detta är nog skräp att äta! Tacka vet jag Mc Feast och Big Mac! En baconstoppad fläskstek är ej heller att förglömma!

 16. Så fruktansvärt motbjudande. Samtidigt troligtvis oundvikligt.
  Det riktigt onda kommer när miljöinspektörerna börjar jaga folk som producerar kött på naturligt sätt. Vilket de för övrigt redan gör, men ännu värre.

 17. ”Labbproducerat kött”, NEJ tack. Förstår inte vissa av er som ”hyllar” detta. Vad kommer härnäst? Labbproducerade människor, soldater, politiker? Är stor motståndare till all GMO- mat. Det är emot ”Moder Natur”. Vi människor har alltid varit köttätare av det vi jagat själva och bör hålla oss undan den genmanipulerade agendan.

  • Lite nojigt att se någon fara i detta. Finns så mycket konstgjort numer o ingen har väl dött av detta vad jag vet. Utvecklingen är här för att stanna

  • Men skärp dig. Människan har hållt på med GMO i tusentals år. Vi har kultiverat massa olika växter och djur för att bättre passa oss. Om inte annat är det just på grund av detta vi har lyckats uppnå dagens civilisation istället för att fortfarande springa runt i skogen och jaga med spjut.

   ”Moder natur” är inget annat än evolutionen som helt slumpmässigt råkade skapa liv genom att molekyler började självreproducera sig i haven för miljontals år sedan.

   Så som jag ser det finns det BARA positiva effekter av labbodlat kött:
   – Billigare (i längden, när massproduktionen kommer igång)
   – Lättare att producera
   – Inga djur som lider
   – Dagens betesmark kan användas till annat

   Jag har läst igenom större delen av kommentarer till denna artikel, och SAMTLIGA negativa kommentarer har varit känsloargument. Utvecklingen går framåt och teknisk innovation ÄR bra för mänskligheten. Eller du kanske tycker vi borde transportera oss med häst och vagn fortfarande också?

   • Det är inget fel med känsloargument som sådana! Varför lever vi? För att vara så ”rationella” som möjligt? För övrigt håller jag med dig. Det enda negativa är väl i så fall att betande djur behövs för att hålla landskapen (betesängar) öppna och vackra.

    • Inget fel med känsloargument säger du? Du tycker alltså att politikerna som vill ha mer massinvandring för att känna sig goda således för ett bra argument? Det är ju precis samma sak.

 18. Vem vill vara frivillig försökskanin och äta denna labb-mat utan att känna till vad vi utsätter vår kropp och hälsa för på lång sikt ?

 19. 400 kr för en biff blir minst 2000 kr/kg. Vanlig biff kan man få för en nolla mindre, åtminstone så länge MP hålls utanför riksdagen.
  För mig är valet enkelt.

 20. Sjukt mycket känsloargument i kommentarerna. Labbodlat kött är bra eftersom det är billigare, lättare att tillverka, tar mindre fysisk plats än att ha djur och dessutom slipper man riskera att djuren lider.

  Fattar inte varför folk här är såpass negativa till detta. Det är teknisk innovation när den är som bäst.

   • En tjur och en ko behövs att framkalla en ny köttbit på bordet..
    det tar år av kostnader det med…;)..
    Självklart menar Johan när priserna gått ner till konsumentnivå..;)

   • Ja, men det kommer bli billigare och lättare att tillverka när massproduktionen väl kommer igång. Jag förstår också att inte alla kan äta labbkött redan nu.

  • Jag väntar på att få veta vad detta kött innehåller och om det innehållet är något som vi människor kan tillgodogöra oss. I annat fall kan jag äta bark – i och för sig inte lika gott som kött, men lika meningslöst ur näringssynpunkt.

 21. Fantastiskt vad man kan åstadkomma med genteknik, eller hur?

  Kommer jag att stoppa denna ’biff’ i munnen? Aldrig i livet!

 22. Och så till något helt annat.
  Media varnar nu för en riktig vargavinter efter nyår med temperaturer ner till -30 grader. Vänta nu ett tag……..

  • Kött är gott och innehåller protein !
   Har du aldrig undrat varför dom flesta veggar..ser så sjuka och
   insjunkna ut…??…smala och taniga med..;(

 23. Poängen med att äta kött är ju att få i sig alla näringsämnen på så naturlig väg som möjligt. Korna väljer via sina ”morrhår” ut det mest näringstäta gräset. Det skickas nervsignaler till hjärnan som berättar att gräset är det rätta. Därefter renas födan i de ”fyra magarna” och där utvinns mesta möjliga av näringen som sedan blir en del av kornas kött. Vi går miste om mycket gott om vi äter labbkött.
  Jag är emot den massproduktion av kött vi har idag. Det är mycket svinn och onödigt lidande. Men bortsett från den aspekten: Är det oetiskt av en örn att äta upp en mus? Eller andra rovdjur som ibland äter sina byten levande? Vi är nog alla emot att kycklingar tvångsmatas och att slaktdjur lever i små utrymmen. Hur ska vi förbjuda girigheten som ligger bakom? Kanske lösningen är lokala djurgårdar och slakterier. Köttet blir dyrare, men å andra sidan borde vi allätare skära ner på köttkonsumtionen.

 24. Så VAD ska alla miljömuppar skylla på nu då med detta framsteg…??…

  Förövrigt ha folk inga problem att få nya delar till sig själva…
  om det behövs..
  Celler odlas i labb…om det blir ett öra eller skinn till den som förlorat det
  i en olycka anses då oviktigt…
  likadant är det med detta.
  Tänk bara miljönyttan !
  Djur i köttproduktion skiter ur sig en hel del metan dagligen.

  Nog ska jag testa den dagen priset gått ner till normala nivåer.

  • Det blir kanske sudden death då för dig…
   Jaså, nu är metan boven också. Först koldioxid och nu metan. Tror du verkligen att lite utspädd metan i luften är en hälsofara?

   • Allvarligt Matt…du kan väl läsa på lite om vad den ryska tundran innehåller,..
    Jag själv är ingen miljöfantast,om du läser så är det en känga till miljömupparna att dom då inget har att skylla på med gnällande att dra ner på köttkonsumtionen.
    Förövrigt släpper även du själv ut en del metan,dagligen..;)..
    T.ex kunde vi i Sverige dra ner på den mänskliga delen av metan..
    med c.a 25 % OM alla massinvandrare åkte hem..vilket jag är ganska säker på skulle ge mer än alla bilavgaser tillsammans.

  • Det mest miljöförstörande människan har hittat på är odlingsjordbruket.

   Att djur pruttar metan dagligen är inget att bry sig om. Det påverkar ingenting.

   De senaste 100 åren har andelen koldioxid i atmosfären ökat med 110 ppm och människan har bidragit med 4,4 ppm och folk tror att det kan påverka klimatet på jorden. Så korkat dumt.

   Om det är något vi skulle kunna behöva bekymra oss för vad gäller koldioxid är att det är för lite av det i atmosfären.

  • Det återstår väl att se. Sker ju massvis med forskning inom detta område just nu och jag är positiv till utvecklingen med konstgjort kött. Hoppas jag kan köpa det på Ica inom några år 🙂

   • Frågan är vilka näringsämnen, mineraler, proteiner och fett som detta kött kommer att innehålla.

    I annat fall blir det bara som att äta luft.

    Det är samma som med vanligt kött. Vad är djuren uppfödda på? Foder som inte ingår i djurens naturliga för är lika med skräpkött och bortkastade pengar. Djur som fått sin naturliga föda utan tillsats av något annat konstigt är lika med bra kött. Väl värd sitt pris.

  • Djur får antibiotika och kemikalier i stora mängder bara för att de ska klara av att födas upp i djurfabriker idag så pass illa är det.
   Är det bra för människor tror du?

   • Inte ens äggproduktionen klarar sig undan. Jämför skalen på bondägg och ägg från hönserier. Gulorna ska vi inte ens tala om, där är skillnaden som natt och dag.

   • Nej, och lösningen är enkel … Stäng alla Djurfabriker och främja lokala ekologiska uppfödare där djuren får ett bra liv.

 25. Slakt,uppfödningar och transporter är många gånger ett helvete för djuren,bra om kött kan odlas i framtiden.

  • Låt den som vill odla sin mat göra det.vi andra kan med gott samvete
   äta en god köttbit till middag.
   Kan köttet i framtiden bli odlat av av dom celler som ger biff eller annan
   god stek är jag helt med på det.

   • Det handlar inte om att få kött som smakar och ser ut som kött utan att köttet har den näring och de mineraler det ska ha. Jag äter kött för att få näring, mineraler, proteiner i mig och framförallt animaliskt fett.

    • Din gammal modige stackare ingen behöver äta kött allt finns i vegetarisk och vegansk kost!
     Du vet ingenting om verkligheten när de gäller kött anser jag.

  • Det är myndighetspåfund att djuren har ett helvete med transport och slakt. Vi konsumenter skulle kunna hitta på andra metoder där djuren får en bra uppväxt och skonsamt avlidande. Transporterna kan mer eller mindre tas bort genom att djuren avlivas där de har växt upp.

 26. Kommer aldrig sluta jaga eller äta riktigt kött. Varför ska över hundratusen års normalt beteende kullkastas av några fjantar som är så förvirrade i pallet att varje ny trend blir en religion för dom.
  ut och jaga fallfrukter om det lockar så mycket, men ge fan i att pådyvla andra era villfarelser!

 27. Ska man nu prata om sund hantering av djur så är småskaligt vägen att gå,
  regeringen förstörde det med alla regler. Vi handlar nästan uteslutande kött som har fötts upp och hanteras av ett lokalt slakteri, visst nästan dubbelt så dyrt men smaken går inte att jämföra alls
  Kobe köttet är väl i samma klass skulle jag påstå.

 28. Vill man slippa labbköttet köper man av vanligt kött. Är man rädd att labbköttet blir det enda tillgängliga i framtiden kanske man behöver lugna ned sig.

  • Behöver man lugna sig kan det vara bättre att äta kalkon, som är rikt på tryptofan, vilket kroppen sägs kunna omvandla till sömnighetshormonet melatonin.

 29. Varför raderade Samnytt min tidigare kommentar nedan? Det är inte heller första gången mina kommentarer raderas, vilket även är varför jag har slutat donera till er.

  Ärligt talat, vem bryr sig hur labbodlat kött klassas? När det kommer
  till just Halal så är jag emot slaktmetoden, men i det här fallet finns
  det ju inget djur som lider så det är okej.

 30. Så , nu kan miljöaktivisterna hålla käften ett tag. Kött är gott, kött är inte mord, kött skapat jobb, kött mättar svältande barn, kött kött kött = fördelar för alla!

  • Tänk om du varit ett djur skulle du vilja plågas till döds bara för att det sitter människor som måste ha kött från djur istället för att äta labb tillverkad biff?Det är dags att värna om djuren?

   • Är du helt efterbliven i hjärnan eller? Det jag skriver är att eftersom det nu finns labbtiverkat kött så kan miljömupparna hälla käft. Det finns i te längre några argument för att inte äta kött (labbtillverkat då om jag måste vara övertydlig)

    Häpna på du din jälva idiot!

   • Varför måste de plågas till döds? Gäller det gris, kyckling, lamm, fisk, skaldjur, ägg och vilt också? Eller är det bara nötkreatur som ”plågas” till döds? Tänk till lite, det måste vara konsekvent.
    Ät du dina odlade frankenstein-biffar. Jag tänker inte ta i skiten.

   • Eftersom djuret som föds upp för att bli mat inte hade funnits annars, så är det inte mord. Vi ser till att djuret har högsta möjliga levnadsstandard för sin art under tiden det lever. Däremot hade jag önskat att djuren slaktades på ett snabbare sätt utan att förstå vad som är i görningen så de inte hann känna någon panik eller ångest.

 31. Svårt att se att detta är en nyhet. Första syntetiska burgaren serverades ett gäng år sedan. Sedan dess så limmas köttbitar till filéer som ingen kan skilja från riktiga vad gäller smak och textur.
  Äter man en burgare från Mc Donalds, så ska man inte oja sig över detta.

 32. Kommer prova produkten. Men om den är dyrare än dagens kött eller smakar sämre så kommer jag inte att köpa produkten igen.

   • Du utgår från att alla former av varande är bättre än icke-varandet? Jag har sett en del innefrån dagens sk lantbruk (dvs. mycket ofta storindustri ute på landsbygden) i Sverige, och förhållandena i länder som Tyskland och Danmark ska vi inte nämna, och min bestämda åsikt är att det i vissa fall är att föredra icke-existensen framför existensen. Tvivlar du på detta generella påstående, finns det en del cancerkliniker du borde besöka.

    • Jag vet väl hur djuren behandlas, men det är myndigheters plikt att rätta till sådant. Sköts uppfödandet på rätt sätt, med rätt föda, utan antibiotika och annat skit inblandat, så kommer köttet såklart bli mycket dyrare vilket kommer leda till minskat köttätande i sig. Vi vet ju att storföretag och banker har all makt idag, så det är inte konstigt att även djuruppfödarna har samma press på sig att få fram stora kvantiteter snabbt och billigt. Då blir det ett lidande för djuren, och en dålig slutprodukt.
     Vi måste återta makten och införa lagar som efterföljs, inte börja odla något ”walking dead-kött” i laboratorier.

     • Håller i princip med, men om vi nånsin kommer att komma dithän du önskar, lär det ta lång tid. Väldigt lång tid. Tex. måste vi antingen ut ur EU (mitt val) eller reformera EU till oigenkännlighet. Inget av detta, som bara vore första steget, är i närheten av lätt.

 33. ””den fulla upplevelsen av kött med samma utseende, form och textur som vanlig biff”.”
  Ja ja ja-men kommer biffen att vara halal vilket kommer att bli den viktigaste frågan om fuskköttet ska lanseras i Sverige.

 34. Så målet är att sluta föda upp och slakta djur? Ska de månne odla inälvor med? Det är ju det nyttigaste på djuren.
  Tycker hela skiten låter perverst. Odla muskler?
  Hur får de in alla vitaminer, mineraler, hormoner, fett och annat som finns i gräsbetande djurs kött, i sin odlade färs? Låter lite Frankenstein tycker jag.

 35. Och då detta kommer till butikshyllorna ska alla rättsmedvetna personer som inte gillar rasism, förtryck av de svagare, och stöld av landområden med vapenmakt bojkotta skräpet som alla andra produkter från Israel redan idag, speciellt dom från ”bosättningarnna”. Palestina tillbaka till Palestinierna!
  Och helst skänk inte bort Sverige till muslimerna!
  Rätten till eget land är inte en fråga om religiös tillhörighet enligt normalt rättsmedvetande. Enbart judarna (eller ”sionisterna” som ofta används för att inte förarga dom som beslutar) stödjande på bristfällig bevisning på deras religiösa sagobok duperade dem själva och västvärlden med att det var deras rätt att ”återvända” efter en och halv millenias ”exil”. Fastän också då den absoluta majoriteten av dom stack var landet inte deras. Så mycket skitsnack kommer från det hållet ändå att …..AARRRGH!
  Jesus födelsedag idag. Jesus var en jude. Än sen då? Kolla vad han lärde. Det står inte i Torah/Gamla Testamentet och USA:s huvudsakligen kristna befolkning med deras Israelförsvar får en att undra över vilken sorts evangelieöversättningar dom använder på sina gudstjänster? Eller lär USA:s kristna också sin doktrin ur Moseböcker? Dom har tydligen fattat noll och nada om det kristna budskapet.

 36. Utvecklingen går mycket snabbt och inom några decennier kan man säkert producera högkvalitativt och näringsriktigt kött på detta vis som inte kommer kunna gå att skilja från traditionellt kött. Det kommer bli mycket billigare, mer etiskt och miljövänligt än ”vanligt” kött som självklart fortfarande kommer att finnas kvar. Se detta som ett bra komplement.

  • Jag är skeptisk till framodlade muskler. Riktigt kött som får växa där det ska under rätt förutsättningar innehåller väldigt mycket som inte går att odla fram. Det är otroligt många processer som pågår i en kropp.

   • Tekniken kan vara nödvändig om vi tex ska skicka iväg folk på en rymdresa i säg 20-25 års tid. Enklare att odla köttet där ombord i ett labb, än att skicka med en bunt kor liksom… För vi människor måste äta kött för att hålla oss friska.

 37. Har alltid undrat hur Coop får sålt sitt kött, det är en halvgång så dyrt
  som samma sorts kött i andra butiker.
  Där i konsum ligger det Entrecote eller Biff för nära 400 kr/kg det har
  man inte råd med och de flesta tittar bara, skådekött som på något
  sätt försvinner. Om det står svenskt kött då ska du veta att svenskt kött
  är oftast kött från en utmjölkad gammal ko.
  Coop vid Östermalms Torg Sthlm gick inte ihop så nu har Lidl tagit över lokalen.

 38. Laboratorieproducerat kött från Israel lär inte bli någon storsälljare. De muslimska organisationerna kommer att gå bananas.

  I Sverige blir det troligtvis förbjudet, om det inte kommer någon slags version som är välsignad av islam.

 39. Snacket att vi inte ska äta nötkött utan istället lära oss att äta mask och larver är en idé av miljöpartister. Vi kan börja med att kräva att alla miljöpartister inte får äta annat kött än larver. Att vi är 7 miljarder människor som producerar koldioxid vid varje andetag och varje gång vi går på toa är det ingen miljöpartist som tänkt på, men kor ska vi inte ha.idioter hela gänget…Eller hur ?

 40. Blir ett problem att definiera det som kosher eller halal. Man har ju inte kunnat skära halsen av djuret och låtit det dö av blodförlust hängande upponer.

  • Nu är det ju så att det i Israel finns massor med icke kosher mat. Du kan på många restauranger få dig en fläskfile. Inte direkt kosher. Kosher är bara viktigt för de troende.

 41. Många klimatbejakare till skillnad från klimatförnekare ha ha. Vill ju ha mer vegansk mat. Enligt min erfarenhet vid intag av baljväxter såsom bruna bönor etc. Blir det mer än dubbelt utsläpp av metangas via rektum. Om nu alla på jorden blir veganer. Då ska vi nog införa eldningsförbud.

 42. man jämför denna biff enlig vilken skala..?? det finns en skala för biffar

  1-10.. där 1 säljs i vanliga affärer… o som klassas äckligt.. 1-3 är inget specielet..

  i sv. säljs särskild -0- -5.. dessutom….

  texas longhorn?? lol

 43. Kycklingfile smakar inte mycket sa det ar nog latt att gora. Speciellt nar det tillagas a la americain (dvs flottyrstekt och serverat med sotad majonas).

  Det ar fettet som ger smak. Det kommer nog att ta tid att gora en biff med melerat fett.

 44. Nej, här blir det fortsatt riktiga saftiga nötstekar mmmmmmm
  Det har t.o.m. blivit godare eftersom salladstallibanerna retar sig på att vi äter kött. 😁😁😁

LÄMNA ETT SVAR