steak-2272464_1280 (1)
Vetenskap

Israeliskt företag har producerat den första labbtillverkade biffen

Publicerad 12/25/2018
Annons

Aleph Farms offentligjorde tidigare i december världens första slaktfria biff. Enligt företaget ska biffen leverera ”den fulla upplevelsen av kött med samma utseende, form och textur som vanlig biff”.

Labb-producerat kött görs alltså utan att döda några djur och även om Aleph Farms inte är ensamma inom denna bransch, är de först med att replikera köttets textur och struktur i 3D, enligt National Post.

– Att skapa labb-producerat kött är svårt nog, säger Didier Toubia, medgrundare och VD för Aleph Farms, än svårare är att göra en hel biff.

– Kött är en komplex vävnad. Detta genombrott inkluderar olika typer av celler som finns i konventionellt kött som vuxit samma utanför djuret för att bilda 3D-strukturer som i vanligt kött men då med hållbara, säkra och etiska metoder, förklarar han i en video.

– Dessa första cellbaserade stycken av kött demonstrerar vår förmåga för att uppnå vårt mål om att odla kött.

Prototypen tog 2-3 veckor att göra och kostade 50 dollar per biff, cirka 500 kronor, sa Toubia till Business Insider. Det första testet var rätt tunt så det kommer ta 3-4 år innan det är ute i handeln och restaurangerna.

– Det är nära och det smakar bra, men vi har lite mer att för att säkerställa att smaken är 100 procent samma som konventionellt kött, berättade han för the Guardian.

– Men när du tillagar det kan du verkligen känna samma doft som när kött tillagas.

Labbproducerat kött har gjort signifikanta framsteg i år. Det San Fransisco-baserade företaget ”Just” planerar att lansera sina labbproducerade kycklingnuggets i slutet av 2018, enligt BBC. Samtidigt planerar Mosa Meats, som skapade världens första labbtillverkade hamburgare (till priset av 4 miljoner kronor år 2013) en liten lansering av deras produkter år 2021.

´

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons