21 000 kronor i böter och 800 kronor till Brottsofferfonden. Det blir straffet för en 42-årig jägare och trebarnspappa i Småland för att han haft en jaktkniv med sig i bilen. Det har Eksjö tingsrätt beslutat.

Det är tre dagar före julafton 2022 som den 42-årige jägaren håller på att stycka ett rådjur i sitt uterum när sonen behöver skjuts till hockeyträningen. Han stoppar kniven i bältet och kör pojken dryga milen in till ishallen.

Fast i poliskontroll

Längs vägen stoppas bilen i en poliskontroll. En polisman frågar jägaren om han har ”något vasst på sig”, och han svarar att han har sin jaktkniv i bältet. Kniven tas i beslag och jägaren delges misstanke om brott mot knivlagen.

LÄS ÄVEN: Snickaren Joel hade mattkniv i bilen – döms till 10 000 i böter

Nu har den 42-årige jägaren dömts att betala 70 dagsböter à 300 kronor – 21 000 kronor – för brott mot knivlagen. Han ska dessutom betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Åklagaren yrkade att jägaren skulle dömas till 100 dagsböter, men tingsrätten väljer ett lägre straff eftersom han ”tagit med sig kniven utan avsikt att använda den, att det varit ett kortvarigt avbrott från ett annars befogat innehav och att det inte funnits någon egentlig risk för att kniven skulle komma att användas”.

Jägaren har överklagat domen till hovrätten.

LÄS ÄVEN: Nyblivna farmorn pratar ut om basebollträ i bilen: ”Så löjligt”