Facebookgruppen #jagärhär har mobiliserats för att ”dämpa ilskan” efter den ”shariadom” som avslöjades av tidningen The Local i fredags. Det uppmärksammar journalisten Christian Palme på Facebook.

Christian Palme, som jobbat som journalist i 28 år på bland annat Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio, kallar i ett Facebookinlägg #jagärhär för ”regeringens egen trollfabrik”.

Palme uppmärksammar hur #jagärhär under måndagskvällen mobiliserar sina anhängare till en nätkampanj för att ta kampen mot dem som upprörs av domen. ”Domen var gårdagens huvudämne för regeringstrollen och kommentarsfälten i tio-elva artiklar utses till slagfält för jäh-fotfolket”, skriver han.

När Samhällsnytt får tag på Christian Palme befinner han sig i fjällen, men tar sig tid att svara på ett par frågor ändå. Han är inte själv medlem i gruppen men fick ett insidertips om kampanjen.

– En ”vän” som är med i gruppen tipsade, berättar han.

Av de skärmdumpar Palme lagt upp på Facebook kan man utläsa att #jagärhär manar sina medlemmar till ”gemensam aktion” vid sjutiden på kvällen. Medlemmarna ska hjälpas åt att avvärja kritiken mot den centerpartistiske nämndemannen Ebtisam Aldebe som hamnat i blåsväder efter shariadomen.

”Vad vi gör är att vi – om vi vill – går in och dämpar ilskan och angreppen mot henne, mot muslimer och mot centerpartiet och dess ledare”, förklarar gruppens moderator Cilla Wyke.

Alla medlemmar i #jagärhär håller dock inte med om att det är en bra aktion.

”Har svårt att stödja en aktion för dessa människor med en syn på rättstrygghet som vi inte alls har i Sverige”, skriver en kritisk man.

Han blir snabbt uppläxad av andra medlemmar i gruppen.

Han ”tystas av die Führung” konstaterar Christian Palme och liknar #jagärhär med en nazistisk gruppering.

Samhällsnytt har sökt företrädare för och medlemmar i #jagärhär.

LÄS MER: Nämndemän som friade irakier i ”shariamål” är invandrare från Palestina och Jordanien

LÄS MER: C har känt till Aldebes islamistiska åsikter i tolv års tid utan att agera

LÄS MER: Islamist bakom shariadom i svensk domstol