Enligt Skatteverket är de inte gifta. Men riksdagsledamoten Jamal El-Hajs (S) yngste son hävdar att han i somras ingick äktenskap med en palestinsk kvinna.
– Jag är gift, säger han till Samnytt.

Turerna kring Jamal El-Hajs sonhustru fortsätter. I onsdags förra veckan uppmärksammades riksdagskollegans påstådda släkting av S-ledaren Magdalena Andersson under en partiledardebatt i riksdagen.

LÄS MER: Jamal El-Haj har ingen sonhustru

Dagen därpå, i torsdags, kunde Samnytt avslöja att ingen av El-Hajs söner är gift. Åtminstone inte enligt Skatteverketes folkbokföring.

Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har vägrat svara på Samnytts frågor. Däremot anklagar propagandasajten Motargument, som står Socialdemokraterna nära, Samnytt för ”fake news och lögner” med anledning av avslöjandet.

”Jag är gift”

I lördags gick nämligen en kvinna i Norrland, som har palestinsk invandrarbakgrund, ut i sociala medier och påstod att hon i somras gifte sig med den yngre av Jamal El-Hajs söner.

”Det sprids nu lögner om Jamal El-Haj att han inte har någon sonhustru, att jag inte skulle finnas. Det är så lågt att jag har svårt att förstå hur man kan bete sig så för att skada min svärfar och Socialdemokraterna”, skrev kvinnan i sociala medier och lade upp bilder från något som sägs föreställa ett bröllop.

Bröllopet ska ha hållits på Luftkastellet i Malmö den 8 juli i år. Samnytt har varit i kontakt med Luftkastellet, som emellertid inte vill verifiera den uppgiften.

Och när Samnytt ringer upp maken tillstår han att han ingått äktenskap.

– Jag är gift med [kvinnans namn], men jag kommer inte svara på frågor från er hemsida, säger han.

Mannen lägger på luren när Samnytt frågar varför äktenskapet inte är registrerat hos Skatteverket.

Skatteverket: Olagligt

För enligt svensk lag är inte Jamal El-Hajs son gift med den palestinska kvinna han utger sig för att vara gift med. Paret, som inte är folkbokfört tillsammans, har inte ens ansökt om hindersprövning, ett villkor för att få ingå äktenskap.

– Man måste ha hindersprövat sig innan man får gifta sig, förklarar en handläggare på Skatteverket för Samnytt.

Och om det skulle visa sig att makarna ingått äktenskap av en behörig vigselförrättare, så kan denne ha begått ett lagbrott genom att viga paret utan hindersprövning.

– Ja, vi rapporterar det till kammarkollegiet eller till länsstyrelsen om ett par blivit vigda utan att ha haft en hindersprövning, berättar handläggaren.

Om vigselförrättaren är behörig kan ett äktenskap i vissa fall registreras hos Skatteverket i efterhand. I annat fall kan det inte göras.

– Nej, då ska det ju inte registeras i folkbokföringen, konstaterar Skatteverkets handläggare.

Shariaäktenskap

Enligt uppgift till Samnytt kan Jamal El-Hajs son ha ingått ett islamistiskt utomrättsligt så kallat shariaäktenskap. Det är en form av ”äktenskap” som Förenade islamiska föreningar (Fifs), som samordnar vigselrätten för ett femtiotal muslimska medlemsföreningar i Sverige, inte vill befatta sig med.

– Vi har inga sådana äktenskap. Vi kallar ingenting för något annat. De äktenskap vi har är det officiella, som våra förordnade vigselförrättare utför, säger riksförbundets generalsekreterare Mohamed Temsamani till Samnytt.

Mohamed Temsamani. Foto: Pressbild

Temsamani vet inte hur vanligt det är att muslimer ingår äktenskap utanför den svenska lagen.

– Nej, för vi håller inte på med sådant. Så det är omöjligt att veta. Vi har förordnade vigselförrättare, säger han och tillägger:

– Annars skulle vi inte ha förordnade vigselförrättare. Då hade det inte varit någon mening.

Samnytt har även sökt Islamic center i Malmö och Stockholms moskés imam i Stockholm.

LÄS MER: Jamal El-Haj har ingen sonhustru