På nätet publicerade mannen en karikatyr på stadens politiska styre med bland annat Sverigedemokraterna. I bilden hade han även ritat dit hakkors. Nu åtalas han för förtal.

Det var i en debattgrupp på sociala medier med påstått syfte att granska Sölvesborgs så kallade samstyre, med SD, M, KD och SoL, den 78-årige Lars Erik Jonsson i februari lade upp sin egenproducerade karikatyr. Gruppen präglas dock av ett SD-hat.

Bland personerna i bilden finns kommunalråd Louise Erixon (SD) med texten ”Sölvesborgs kommun – av flyktingfria skäl” samt ett par hakkors i gult och blått under.

Övriga politiker är Kith Mårtensson (M), Robert Manea (KD) och Anders Jönsson (SoL), samtliga med ledande positioner inom Samstyret.

”Passerat en gräns”

Enligt mannen var syftet med teckningen att belysa ”SD:s nazistiska rötter”.

– Det var kanske lite barnsligt, men jag ville visa på släktskapet, säger han till statstelevisionen.

En polisanmälan gjordes direkt.

– Man har passerat en gräns i och med hakkorsen. Det är vi alla fyra på bilden helt eniga om, sa Kith Mårtensson när hon förhördes i ärendet i april i år.

I gruppen har Jonsson publicerat flera karikatyrer på samma tema.

Till bilden skrev Jonsson följande:

Den vidriga människosyn som SD & quislingpartierna, utan någon som helst skamkänsla, uttalar i dagens BLT (21-02-26) är fruktansvärd.
Det handlar ju om att vägra ta emot, som mest, 19 asylsökande.
Så mycket förakt för hjälpbehövande, som de uttalandena utstrålar, trodde jag inte någon människa var i stånd att åstadkomma!
Smaka på detta uttalande av Louise Erixon:
(citat) ”Eftersom det interna arbetet inte ännu är klart inom styret, utan just påbörjats, kan inte jag idag föregripa hur SLUTPRODUKTEN kommer se ut…..” (slut citat)
Resultatet av att jävlas med hjälpbehövande kallas alltså SLUTPRODUKT! Kan ni hitta något mer föraktfullt sätt att uttrycka sig?? Jag kan det inte!
När nu sloganen ”Sölvesborg av naturliga skäl” hamnat i papperskorgen och styrets nya policy är att vägra befatta sig med hjälpbehövande människor, så tycker jag detta förslag till ny skylt vid våra kommungränser kan vara lämplig.

Enligt Samtyret ska Jonsson vara en känd debattör som nu åtalas vid Blekinge tingsrätt.