Jan Guillou, Zlatan Ibrahimovic, Anders Borg och Felix Herngren. Det är några av de namn som roat sig med jakt på hotade djurarter i Sydafrika.

Det är i en granskning Expressen gjort av 82 svenska troféjägare som namnen dök upp. I vissa fall fall har djuren fötts i fångenskap enbart i syfte att dödas. Framför allt är det lejon, leoparder och elefanter som jagas. Med hjälp av importtillstånd tas troféerna till Sverige, något som flera stora flygbolag vägrar göra och många länder har helt eller delvis stoppat importen. 

Enligt granskningen ska Zlatan Ibrahimovic ha importerat ett lejons skinn, skalle och käke till sin adress i Malmö, Felix Herngren ha exporterat troféer av två babianer och en afrikansk cibetkatt till sin bostad på Östermalm i Stockholm, Anders Borg ha skjutit zebror och tagit hem skinnen till Sverige och Jan Guillou tagit hem bland annat lejon och elefant, zebra, nio olika antiloper och colobusapa.

Många går via en man som är en av Sveriges mest erfarna jägare och i dag har ett jaktreseföretag med olika slags kunder.

– Det varierar, vissa som affärsmännen, är erfarna och vet hur allt fungerar. Andra kanske knappt har varit utomlands. Det ska vara enkelt och de ska känna sig komfortabla. Det är ungefär som att de har köpt en charterresa all inclusive, bussen står utanför flygplanet och alla sådana här saker.

Han betonar att allt han gör är godkänt och lagligt enligt internationella regler.

– Mina kunder är kräsna och jag kan se till att de får skjuta vad de vill, säger en av jaktarrangörerna.

Inget annat än bling

I Sydafrika har antropologen Craig Spencer bildat Black Mamba, en kvinnlig vaktstyrka med militär utbildning som patrullerar ett område på 62 000 hektar för att stoppa tjuvjakt.

– För många av dem är jakten inget annat än bling. De har sina vapen som en slags totempåle och de sitter med sina visitkort som de alltid räcker över till varandra.

Han säger sig inte vara jaktmotståndare men att just troféjakten skapat en industri som han anser är rakt igenom oetisk.