Aftonbladet-skribenten och vänsterprofilen Jan Guillou ska betala drygt 360 000 kronor extra i skatt. Det slår Förvaltningsrätten i Uppsala fast i en dom.

Enligt domen har Guillou försökt slippa undan skatt för en påkostad villa han äger utanför Östhammar, samt slippa betala skatt för renoveringen av badrummet i sitt fritidshus.

Guillou har förgäves försökt hävda att han behöver den 174 kvadratmeter stora, dyrt utsmyckade villan på landet för att skriva böcker, och att han egentligen bor på Östermalm i Stockholm. Vidare har han hävdat att renoveringen av badrummet i fritidshuset borde vara avdragsgillt eftersom han ibland använder det för ”representation”.

Fri dispositionsrätt

Såväl Skatteverket som förvaltningsrätten har emellertid avfärdat de resonemangen. Istället påpekas att även om villan formellt ägs av Guillous helägda aktiebolag, så rör det sig om en åretruntbostad som han som företagsledare har fri dispositionsrätt av.

I en artikel i tidningen Vi i villa från 2018 tar Guillou emot journalisterna i villan utanför Östhammar. Det framgår av artikeln att den används som privatbostad och att hans fru bland annat odlar tulpaner på gården.

Tvingas betala 360 000 extra

Jan Guillou döms nu att betala en kvarts miljon extra i förmånsskatt för åren 2017 och 2018. Han påförs dessutom ett skattetillägg på drygt 100 000 kronor samt ränta. Totalt blir det 362 693 kronor.

Det är oklart om den 78-årige Aftonbladet-skribenten och författarmiljonären smitit undan skatt fler år än de två år domen gäller.

”75 procent skatt är lagom”

Som kommunist och vänsterdebattör har Jan Guillou i åratal argumenterat för höga skatter. Han har hävdat att han själv gärna betalar mer i skatt än han egentligen behöver betala, och påstått att skatten i Sverige är för låg.

– Jag tycker att 75 procent skatt är lagom, säger han i en intervju med Aftonbladet från 2007.

Jan Guillou har uttryckt frustration över att Skatteverket granskar hans räkenskaper, och sagt att han tänker betala flera miljoner mindre i skatt de kommande åren som hämnd. Hur han tänkt komma undan att betala flera miljoner i skatt är oklart.

LÄS ÄVEN: Zlatan och Guillou avslöjas delta i jakt på hotade arter i Afrika