Järvabo vill straffa koranbrännare: ”Förtjänar att brännas”

På fredagen anordnades en islamkritisk demonstration utanför Kista moské i samband med fredagsbönen. Arrangören ville testa om polisen tillät ett islamkritiskt torgmöte utan koranbränning. I en intervju med Samhällsnytts reporter på plats uttrycker en muslimsk kvinna åsikten att man ska bränna folk som bränner deras heliga bok Koranen.

Demonstrationen om islam och yttrandefrihet anordnades av samhällsdebattören Jan Sjunnesson som år 2016 arrangerade en prideparad under namnet ’Pride Järva’ där man bland annat tågade genom Rinkeby.

LÄS ÄVEN: Ny islamkritisk demonstration i Kista imorgon – vid moské under fredagsbönen

Samhällsnytt fanns på plats idag klockan 12.00 för att bevaka demonstrationen där ett 30-tal personer hade samlats för att lyssna på talet. Polisen upprätthöll säkerheten i området med omkring 30 uniformerade och civilklädda poliser.

”Koranbrännare ska brännas ihjäl”

Vår reporter talande bland annat med en kvinna iförd muslimsk klädsel för att höra hur hon ser på islamkritiken i Sverige och den senaste tidens koranbränningar. Hon slog fast att personer som bränner Koranen måste straffas genom att brännas ihjäl, en åsikt som också andra muslimer i Sverige nyligen har uttryckt.

Kvinnan avbröts dock av sin vän som i ett försök att rädda situationen hävdade att islam är både ”fredens” och ”frihetens religion”.

– Ja fast islam är fredens religion. Vi gör inte problem. De attackerar Koranen. Det är Allah som ska straffa honom. Vi muslimer är fredliga. Vi har aldrig attackerat andra religioner. Islam är frihetens religion.

Sjunnesson: ”Det var ett test”

Efter demonstrationen talade Samhällsnytt med Sjunesson som var nöjd med besöket på Kista torg. Vi frågade bland annat varför han tog det här initiativet och hur det kommer sig att han själv offentliggjorde evenemanget först sent på fredagsförmiddagen.

Vad var det som fick dig att ta initiativ till att hålla en demonstration idag?

– Efter att Paludan hade bränt koraner och det blev sådan uppståndelse så tänkte jag, ”är det möjligt att ha ett torgmöte och prata om islam och yttrandefrihet utan att det blir samma uppståendelse?”. Hade det ställts in då hade vi fått bevis för att inte bara koranbränningar är otillåtna utan även ett normalt vanligt torgmöte. Det var ett test för att se om det bara några veckor efter koranbränningarna går att ha ett torgmöte om islam och yttrandefrihet, och det gick det

Varför valde du att hålla demonstrationen på Kista torg?

– Bland annat för att jag skulle prata om Ibn Rushd och deras bidrag ifrån Folkhögskolan som jag också varit med och kritiserat och sett till att göra en anmälan om till Justitieombudsmannen via Demokrativärnet. Jag tycker Ibn Rushd är alltför lierade med Muslimska brödraskapet. Det var viktigt att stå där men kanske inte just för att det var fredag. Det finns tre muslimska instutioner som behöver utmanas där på plats.

Du offentliggjorde demonstrationen bara någon timme innan du var på plats på torget – varför informerade du så sent?

– Därför att det här är ett offentligt arrangemang där det kan komma meningsmotståndare som vill stöka. De enda sådana som kom var två personer som höll på att larva sig. Muslimerna lyssnade lite avvaktande men de var hårt bevakade.

Sjunnesson som tidigare har bränt en bok om Koranen på sin balkong i Stockholm uppmanar fler svenskar att följa initiativet. Men han själv hoppas att framöver kunna sitta ned i ett stillsamt möte med muslimska företrädare som nu kräver lagändring för att förbjuda kritik mot islam. Detta för att med dem diskutera lagstiftningen i Sverige.

https://twitter.com/sjunnedotcom/status/1299340273835814912

LÄS ÄVEN: Islamkritiska demonstrationer förbjuds i hela Skåne – polisen kan inte hantera muslimska hotbilden

authorimage

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.