moske alvesta

Planbild över moskéområdet. Foto: Euroing

Inrikes

Jättemoské planeras byggas i Alvesta

Publicerad 1/30/2019
Annons

Den muslimska föreningen ”Välgörenhets Organisationernas Allians Kaukasus” fick efter många turer grönt ljus att bygga en jättemoské i Alvesta. Den ska kunna ta emot 500 personer samtidigt och innehålla bibliotek och fritidsgård.

Det var i mars förra året som moskén fick klartecken. Alvesta kommun godkände då ansökan med motiveringen att den stämmer överens med den gällande detaljplanen.

– Därför blir bygget beviljat. Det är inga konstigheter. Vi följer bygglagen och miljöbalken och behandlar alla likadant, sa Lisbeth Holmqvist (S), ordförande i nämnden till SVT.

Överklagades
Men bygglovet överklagades av en privatperson som skrev att moskén inte främjar tryggheten i samhället. Efter flera turer blev det igår klart att moskén till slut godkänns.

Grunden till moskén måste dock vara klar om tre månader, den sista april, annars kan bygglovet hävas. Grunden beräknas kosta 5 miljoner kronor och föreningen har än så länge bara lyckats få ihop ungefär hälften av pengarna.

– Vi har hittills lyckats samla in en del pengar men det är en pågående process, säger Khaled Al Najjar, kommunikatör i föreningen Allians Kaukasus till SVT.

SD emot bygget
Hela bygget beräknas kosta 15 miljoner kronor och kommer kunna ta emot 500 personer samtidigt. Förutom moské kommer byggnaden även innehålla bibliotek och fritidsgård.

- Vi har opponerat oss mot det och sagt nej från början, bland annat med hänvisning till trafiksituationen och den könssegregering man kommer bedriva, säger SD:s ordförande i Alvesta, Arvid Nikolausson, till Samhällsnytt.

– Tyvärr har inte SD någon plats i nämnden för myndighetsutövning där beslutet togs och frågan har inte varit uppe i fullmäktige. Dock gick jag upp på allmänhetens frågestund och debatterade mot kommunalrådet där det framgick att jag företrädde SD, fortsätter han.

SD har även lämnat in en interpellation där de kritiserar bygglovet. Den kan ses nedan (klicka för större bild).

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons