jerzy sarnecki 30 minuter svt

Faksimil SVT

Inrikes

Jerzy Sarnecki alltjämt svarslös om kriminella invandrare

Publicerad 10/7/2021
Annons

I veckans avsnitt av statstelevisionens program 30 minuter var Jerzy Sarnecki gäst. Där fortsatte den kontroversielle kriminologen att hävda att man ingenting vet om orsakerna till invandrares kraftiga överrepresentation i brottsligheten.

Nyligen hävdade Jerzy Sarnecki att den stora och okontrollerade invandringen till Sverige inte påverkat brottsligheten. I samband med detta påstod Sarnecki också att Sverige inte har något särskilt integrationsproblem. Detta var något han fortsatte att hävda i SVT-intervjun.

– Mitt preliminära svar är att det inte är på det viset. När vi får invandring i Sverige så hamnar de flesta invandrare i det lägsta skiktet i samhället. De tar över de sämsta bostäderna, de sämsta jobben och de sämsta sociala förhållandena och också den högsta brottsligheten. De som tidigare intog de här positionerna i samhället blir i stället en slags lägre medelklass, vilket innebär högre social kontroll och lägre brottslighet. Det är det som är vår hypotes.

LÄS ÄVEN: Sarnecki: Invandringen har inte ökat brottsligheten

Trots flera decenniers forskning uppgav Sarnecki att man fortfarande inte vet orsaken till invandrares grova överrepresentation i brottsligheten och att det är något man ”jobbar med”. Och varför brottsligheten sticker ut i Sverige och är så våldsam vet man inte heller.

Sarnecki påstod även att skälet till att hans forskning fått stark kritik kan ha att göra med att han själv är invandrare.

Medan kritiken mot Sarnecki på sociala medier var tämligen unison efter programmet, fick kriminologen dock ändå ett visst stöd.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons