En 52-årig man i Småland har dömts till fängelse efter att vid flera tillfällen ha misshandlat sin fru. Detta eftersom frun begärt skilsmässa efter att mannen gift sig med ytterligare en kvinna. Men mannen vägrar acceptera kvinnans vilja och hänvisar till att månggifte är tillåtet i hemlandet.

Det var den 27 september i år som 52-årige Jihad Jakob Youssef (båda förnamn används i olika sammanhang), folkbokförd i Västervik där han enligt LinkedIn arbetar på en pizzeria, misshandlade sin fru i hemmet.

LÄS ÄVEN: Drivande person bakom islamistiskt center i Uppsala dömd för systematisk barnmisshandel

Polispatrullen som anlände till adressen fick höra från Jihads son att misshandel förekommit systematiskt i flera års tid och att hans far ”anammar regler från sitt hemland”.

I samband med att patrullen befinner sig på adressen uppstår även ett tumult när Jihad grips och tas från platsen. Enligt sonen var familjen upprörd över att man blandat in polisen med hänvisning till en princip om att man inte ska prata med myndigheter.

Gifte sig med en andra fru

Bakgrunden till misshandeln är att Jihad, som invandrade till Sverige från Libanon år 1992, för ett år sedan reste tillbaka till sitt hemland för att gifta sig med ytterligare en kvinna. Men Jihads levnadssätt med två fruar accepterades inte av frun i Sverige. Hon tog därför ut skilsmässa och flyttade från parets gemensamma bostad.

Vid ett gemensamt födelsedagsfirande för ett barnbarn träffades paret igen och då tog Jihad ut sin ilska mot frun med ord som ”hora” och ”horunge”. Han menar att frun hade överreagerat på att han har två fruar.

Jihad. Foto: Faksimil LinkedIn

Misshandlade frun med träkäpp

Frun lämnade firandet och Jihad följde efter till hennes nya bostad där han sedan misshandlade henne med sparkar och slag. Enligt familjens vittnesmål vägrar fadern acceptera att frun begärt skilsmässa.

Polisutredningen har visat att Jihad har slagit frun vid flera tillfällen. I samband med att frun först fick kännedom om Jihads andra fru svarade han med att misshandla henne med en träkäpp i bostaden – något som muslimska män enligt bland annat friskoleprofilen och tidigare M-riksdagspolitikern Abdirizak Waberi har rätt att göra med sina fruar när de inte lyder.

Jihad slet kvinnan i nacken och slog henne i huvudet med käppen. Kvinnan som hade ett nyopererat ben, vilket Jihad visste om, fick även motta flera slag mot benet tills hon föll ihop och även då fortsatte Jihad att mata hårda slag mot hennes kropp.

En vän till parets son befann sig i bostaden och har vittnat för polisen om att han hörde misshandeln och såg hur frun täckte över skador med slöja.

Försvaret: ”Tillåtet i hemlandet”

Till sitt försvar menar Jihad att det i hans hemland är tillåtet att vara gift med två fruar. Han uppger även att han aldrig har slagit sin fru och förnekar brottsanklagelserna.

Förhör. Foto: Polisen

Jihad menar att den första frun är svartsjuk på grund av att han sålt gemensamma ägodelar och använder deras pensionspengar för att försörja och köpa presenter till den andra frun.

Jihad på polisstation. Foto: Polisen

Kan inte utvisas

På måndagen meddelade Kalmar tingsrätt att Jihad döms för misshandel vid tre tillfällen till fängelse i åtta månader. Jihad erhöll svenskt medborgarskap 1997 vilket omöjliggör utvisning till hemlandet.

Vidare ska han betala skadestånd till kvinnan på 25 000 kronor plus ränta. Enligt domslutet har Jihad även misshandlat en av parets söner som försökte gå emellan. Jihad ska därför betala 6 000 kronor i skadestånd till sonen.

LÄS ÄVEN: Moskéledare ville inte se familjen ”bli horor såsom svenskar” – låste in fru och misshandlade barn med kebabspett