Skulle Sveriges män bestämma hade SD-ledaren varit statsminister. Det visar väljarsympatierna i Novus septembermätning omräknat i riksdagsmandat.

Ett konservativt block med SD, M och KD skulle få 203 mandat och de rödgröna inklusive C och V skulle få 146. Frågor som sänkt bensinskatt, nollinvandring och mer kärnkraft skulle dominera. Så hade männens val sett ut.

LÄS ÄVEN: Ökad politisk polarisering mellan unga män och kvinnor

Skulle kvinnorna bestämma hade det sett ut precis tvärtom med 212 mandat för S, MP, V och C medan konservativa blocket endast fått 137. I ett sådant läge hade frågor som förmögenhetsskatt, mer pengar till välfärden och avvecklad kärnkraft dominerat.

Det är framför allt bland yngre skillnaderna mellan hur män och kvinnor röstar märks mest.

Kvinnor ratar Ebba Busch

Novus siffror visar även att över 60 procent av de kvinnliga väljarna har lågt förtroende för både SD:s och KD:s partiledare – 66 respektive 62 procent. Hos männen är det 48 procent som har lågt förtroende för både Åkesson och Busch.

Omvänt har 36 procent av männen och 22 procent av kvinnorna ett högt förtroende för Åkesson. För Busch ligger motsvarande siffror på 32 och 17 procent.

– Utmaningen för SD är att utforma sin politik så att den också tilltalar kvinnliga väljare. Ingen enkel uppgift eftersom gruppen kvinnor tenderar att vara åsiktsmässigt rödare och grönare än gruppen män, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till Politikbyrån.

LÄS ÄVEN: Unga kvinnor fortsätter rösta för massinvandring

EU-parlamentariker Sara Skyttedal (KD) anser att partiet ska fortsätta fokusera på frågor som lag och ordning men även vården.

– Det är brottsoffrets perspektiv som vi vill lyfta upp högre. Hårdare tag, batonger och hårdare straff kan ha en mjuk en approach. Ibland missar man det perspektivet, säger hon.

– Men jag vänder mig lite emot idén att mäns röster inte är lika värda. Det är lite finare att kvinnor röstar på en, tillägger Skyttedal.

LÄS ÄVEN: Forskare: Kvinnor röstar efter hur deras åsikter uppfattas av kändisar och vänner