Då Nobelstiftelsens styrelse uppger att man inte sett någon anledning till att ompröva sitt tidigare beslut om att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna, portas Jimmie Åkesson i år igen.

”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december”, skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.

Att partiet numera är en del av regeringsunderlaget och Sveriges näst största parti förändrar inget för stiftelsen. Samtliga övriga partiledare bjuds dock in.

LÄS ÄVEN: Jimmie Åkesson portas från Nobelfesten – diktaturer kan vara inbjudna

”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde – oavsett hudfärg, härkomst eller religion. Nobelstiftelsen väljer därför att inte bjuda in Sverigedemokraterna till årets Nobelfestligheter”, skrev Nobelstiftelsens före detta vd Lars Heikensten tidigare år.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Ulla Andersson är nöjd med beslutet: