Ännu en gång portas Sverigedemokraternas partiledare från Nobelbanketten. Nobelstiftelsen motiverar det med att SD ”inte är ett parti som alla andra”. Men när presschefen Mikael Östlund ombeds utveckla deras resonemang kan han inte svara.

Nobelstiftelsen menar att det inte är aktuellt att ompröva beslutet – som fattades för ett tiotal år sedan –  om att Sverigedemokraterna ska vara portade från det storslagna evenemanget.

Motiveringen lyder: ”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion.”

– Det är Nobelstiftelsens styrelse som valt att inte ompröva beslutet som man fattade för tiotal år sedan, säger Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund.

SD: ”Vi överlämnar diktatursamröre åt individer med rätt värdegrund”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson menar att Nobelstiftelsen festar med företrädare från diktaturstater.

– Det stämmer nog alldeles säkert att vi inte delar deras syn på människor. Vi skulle exempelvis aldrig få för oss att bjuda in ambassadörer från diktaturstater som de gör år efter år. Att frottera sig med regeringsföreträdare för Eritrea, Nordkorea och Saudiarabien överlämnar vi åt individer med rätt värdegrund, säger Henrik Gustafsson till Expressen.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Jonas Andersson har kommenterat beslutet på Twitter.

 Antalet sympatisörer spelar ingen roll

– Nobelstiftelsen sitter inte och analyserar partier utifrån opinionsmätningar. Man har tagit ställning till hur man ser på partiet och kommer att ompröva det då man eventuellt har anledning att göra det, säger Mikael Östlund till TT.

Företrädare från samtliga riksdagspartier – utom Sverigedemokraterna – är inbjudna till årets Nobelbankett.

Bland andra Centerpartiet har en historia av rasism, antisemitism och samarbete med den tyska nazismen. Hur många år som ska ha passerat när ett partis historia inte längre ska tas i beaktande framgår inte.