mari-heidenborg

Justitiekansler Mari Heidenborg. Foto: Pressbild

Inrikes

JK vägrar svara på frågor om skadestånd till våldtäktsman

Publicerad 8/20/2021
Annons

Justitiekansler Mari Heidenborg vill inte svara på kritiska frågor kring sitt beslut att betala ut 840 000 kronor i skadestånd till den dömde våldtäktsmannen Damir Al-Ali. Det meddelar hon Samnytt via sin byråchef Anneli Skoglund.

Samnytt har vid upprepade tillfällen den gångna veckan sökt Heidenborg för att ställa frågor om varför hon beslutat om jätteutbetalningen till våldtäktsmannen. Hon har avvisat varje förfrågan.

”Mari Heidenborg är på ledighet och tackar därför nej till din intervjuförfrågan”, ”Mari Heidenborg är åter i tjänst på måndag, den 23 augusti, och avböjer fortsatt intervjuförfrågan” samt ”Mari Heidenborg avgör på egen hand vilka intervjuer hon gör. Jag har ingen ytterligare information att ge dig”, skriver Anneli Skoglund, byråchef på JK, i tre mejl till Samnytt.

En av de frågor Heidenborg inte vill svara på är vilken laglig grund hon har för skadeståndet. I lagen står det nämligen att: ”Ersättning kan vägras eller sättas ned, om den skadelidandes eget beteende har föranlett beslutet om frihetsinskränkning eller om det med hänsyn till övriga omständigheter är oskäligt att ersättning lämnas.”

Att en dömd våldtäktsman får 840 000 kronor i skadestånd för att han i efterhand bedömts vara yngre än 18 år när han begick brottet, och därför anses ha fått ett för hårt straff, har rört upp starka känslor bland i synnerhet högerröster.

Mari Heidenborg var tidigare justitieråd i Högsta domstolen och tillträdde posten som justitiekansler i september 2018. Hon har gjort sig känd som en justitiekansler som vill väcka åtal för ”hat och hot på nätet”.

SE ÄVEN: Staten betalade Damirs skadestånd till våldtagen kvinna

LÄS MER: Damir får nära en miljon i skadestånd efter kidnappningsvåldtäkter – fängelsestraffet var FÖR HÅRT

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons