Trots att ett stort antal svenskar har anmält övergångsregeringens agerande i Marrakech i Marocko då expeditionsministären för Sveriges räkning skrev under det globala ramverket med oklara konsekvenser väljer nu Justitiekanslern att lämna alla dessa anmälningar utan åtgärd.

Lagen förbjuder en övergångsregering att ta politiskt kontroversiella beslut. Men trots att flera riksdagspartier – närmare bestämt  SD och M – har indikerat sitt missnöje med avtalet gick regeringen ändå vidare med att skriva under det.

I förrgår kunde Samhällsnytt som enda media rapportera om att över 1000 personer lämnat in anmälningar till Justitiekanslern. I en skriftlig kommentar till Samhällsnytt skrev JK att ett beslut i ärendet väntas inom kort. I beslutet publicerat på JKs hemsida finns följande motivering:

”Justitiekanslern har under december 2018 tagit emot ett stort antal anmälningar som rör regeringens undertecknande av FN:s globala ramverk om migration. Regeringen omfattas inte av Justitiekanslerns tillsyn, vilket framgår av 2 § lagen (1975:1339) om Justitiekanslerns tillsyn. Justitiekanslern har därför beslutat att inte vidta någon åtgärd med anledning av anmälningarna.”

Enligt före detta domaren Krister Thelin finns det i praktiken ingen rättsinstans som kan utreda och lagföra Sveriges nuvarande expeditionsministär:

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!