Foto: Faksimil SVT

JO granskar klimatstrejkande skola i Umeå

1.1K Shares

Justitieombudsmannen (JO) meddelar att de kommer inleda en granskning av den skola i Västerbotten som misstänkts ha anordnat en obligatorisk klimatstrejk för alla elever.

Det var i slutet av september uppmärksammade Samhällsnytt hur skolledningen och lärare vid Västangårds skolan F-9 i Umeå beslutat att eleverna mot sin vilja var tvungna att delta. Uppgifterna från skolan nådde Umeås kommunalråd Anders Ågren (M) som gick till hårt angrepp mot skolledningens beslut att tvinga ut eleverna.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Elever från förskoleklasser i Umeå tvingas till klimatstrejk av personal

Men skolans rektor Patrik Sandström tillbakavisade anklagelserna att de skulle ha gjort något fel med klimatstrejken. Han menar att det hela var en del av läroplanen – vilket var en hållning som ledningen även skulle få stöd av från Skolinspektionen i samband att myndigheten behandlat inkommande anmälningar från privatpersoner.

Rektorn: ”Mycket är hotat i skolan”

Händelsen anmäldes även till JO som meddelar att de kommer att granska aktiviteten närmare. Sandström står fast vid att han inte är orolig att de har gjort fel. Istället är han besvärad över att det kan innebära att ”mycket som är hotat i skolan”

– Jag lär väl få upprepa mig men jag kommer svara om jag får en fråga från JO. Om vi skulle ha gjort fel tar jag den smällen och då vet jag det. Men det skulle förvåna mig oerhört för då är det mycket som är hotat i skolan i Umeå. Då är det mycket som ställs på sin spets, säger Sandström till SVT.

Förskola inför köttstopp för klimatet

Det är inte bara grundskolan i Umeå som ska rädda klimatet genom påtvingade aktiviteter. Förskolan Gitarren belägen vid Rödäng i kommunen har infört en helt köttfri meny utan några alternativ som en del av ett projekt kring det man kallar hållbar utveckling.

Enligt förskollärare Markus Sandström behöver inte barn kött när de växer och vidare konstaterar han att barnen verkar ”väldigt sugna” på det nya upplägget som en förskollärare har föreslagit för att rädda klimatet.

LÄS ÄVEN: Förskola tvingar alla barn till totalt köttstopp – för att rädda klimatet

simon liten

1.1K Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.