haktesvakt-73663

BIld_ Genrebild, Kriminalvården.

Inrikes

JO-kritik mot häkte – kriminell fick inte tillräckligt skön säng

Publicerad 9/17/2023
Annons

En grov brottsling som satt häktad i avvaktan på rättegång är missnöjd med att han under två veckors tid tvingades uthärda att inte få bo i en fullt möblerad cell. Brottslingen anmälde saken till Justitieombudsmannen (JO) som nu ger häktet skarp kritik.

I den eskalerande grova gängkriminalitetens Sverige räcker ofta inte antalet celler i landets häkten till för att låsa in alla som ska sitta häktade fram till rättegång. Den situationen befann sig för en tid sedan Sollentunahäktet norr om Stockholm i.

En grovt kriminell man fick därför inte tillgång till den fullt möblerade och utrustade cell han ansåg sig ha rätt till. Bland annat saknades skön säng och rymligt skrivbord.

I stället fick han tillfälligt nöja sig med en dubbelmadrass på golvet, en stol och en pall som provisoriskt bord till dess häktet hunnit köpa in nya skönare möbler åt mannen. TV, radio och andra bekvämligheter fanns dock i cellen redan från början.

Brottslingen författade en skrivelse till Justitieombudsmannen och beklagade sig över den oacceptabla behandling han ansåg sig ha blivit utsatt för. Och han får medhåll från JO som i en skrivelse nu riktar hård kritik mot häktet för dess underlåtenhetsförsyndelser.

JO trycker särskilt på att det varit en olägenhet för den kriminelle att pallen som skulle fungera som bord var för låg och i samma höjd som stolen. Mannen måste därför obekvämt böja sig fram för att äta mat, läsa och skriva.

Det kan allvarligt ha inverkat på den häktades möjligheter att senare försvara sig under rättegången, spekulerar JO. Mannen fick dock cellen nymöblerad i god tid innan domstolsförhandlingen.

Men Justitieombudsmannen beskriver ändå det inträffade som ”bekymmersamt och en rättssäkerhetsfråga”. Häktet borde ha varit snabbare med att leverera möbler till mannen slår tillsynsmyndigheten fast. Att man inte agerade mer skyndsamt menar JO är ”anmärkningsvärt”.

Vidare anser JO att häktespersonalen inte ansträngt sig tillräckligt för att säkerställa att brottslingen inte mådde psykiskt dåligt av att sitta inlåst. Det saknas dokumentation om att man vidtagit vad myndigheten kallar ”isoleringsbrytande åtgärder”. Att häktet eventuellt inte i nöjaktig utsträckning erbjudit sådana omsorgstjänster skriver JO att man är ”mycket kritisk” till.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons