Många oroar sig över att få en låg pension, och bankerna håller sig framme för att fånga upp den oron och övertala dem att satsa på ett privat pensionssparande. Pensionsmyndigheten går nu ut och upplyser om att det som ger mest klirr i kassan är att jobba längre.

I ett nyhetsinslag i TV4 upplyser Monica Zettervall, expert vid pensionsmyndigheten, att det lönar sig mer att arbeta ett extra år än att pensionsspara i 30 år på en genomsnittlig nivå.

– Det är väldigt kraftfullt att jobba längre upp i åldrarna, slår hon fast.

Att jobba ett år extra kan ge 1 600 kronor i månaden efter skatt, resten av livet, för en medelinkomsttagare med 38 300 kronor i månadslön. Att pensionsspara ihop till samma sak tar flera decennier.

– Det krävs upp till 500 kronor i månaden i 30 år, eller 800 kronor i månaden i 20 år, förklarar Zettervall.

Inget för egenföretagare

Hon varnar samtidigt för att det finns en grupp som den här ekvationen inte gäller för: egenföretagare som saknar tjänstepension. Där krävs ett kompenserande sparande.

Zettervall påtalar också att bankernas pensionsrådgivare i grunden är säljare som tjänar pengar på att vi pensionssparar privat. Det är inte säkert att det upplägg de rekommenderar är det mest fördelaktiga.

Modellen att göra det lönsamt att arbeta ett eller flera år extra har fördelar för många förvärvsarbetande och är bra för samhället som helhet i beaktande av att den genomsnittliga livslängden har ökat och många har hög livskvalitet upp i hög ålder.

Sämre för den som inte orkar

Samtidigt finns fortfarande fysiskt slitsamma jobb där orken inte räcker längre än till ordinarie pensionsålder. Den som har otur att drabbas av dålig hälsa tidigt kan ofta inte heller arbeta några extra år. Det skapar en klyfta bland pensionärerna som kan uppfattas som inte fullt ut rättvis.

– Man måste ha respekt för att det här inte gäller för alla, men för många är det en möjlighet att höja upp pensionen, säger Zettervall utan att mer än så kommentera modellens baksida.