Johan Pehrson har nu officiellt valts till partiledare för Liberalerna. Han har även passat på att häva ur sig ännu en känga mot Sverigedemokraterna – denna gång som ”klimatförnekare”.

På lördagen kunde Johan Pehrson officiellt väljas till partiledare för Liberalerna under ett möte med partiets representanter från hela landet.

I sitt tal efter att han blev vald nämnde han ”klimatförnekarna” som motståndare i kulturkriget. ”Klimatförnekare” är ett nedsättande epitet om personer – ofta mer högerut på den politiska skalan – som har en annan uppfattning om världens klimatläge än det narrativ som de senaste åren hamrats fast av vänsterns klimataktivister.

– Våra motståndare på klimatområdet kommer inte släppa oss ur sikte. Och klimatförnekarna som är de nya högljudda kulturkrigarna de kommer inte släppa oss ur sikte de heller, sa han när han stod på scenen.

Vad klimat har med kultur att göra enligt Pehrson framgick emellertid inte.

Mattias Karlsson (SD) oenig

Flera riksdagsledamöter från SD har under hösten uttryckt en syn på den så kallade ”klimatkrisen” som inte överensstämmer med klimataktivisternas narrativ. Tidigare i veckan sa Mattias Karlsson (SD) att FN:s larm om klimatet är överdrivna.

– Jag uppfattar inte att vi lever i en kris. Vi har stora och allvarliga miljöproblemen och de ska vi ta på allvar. Vi ska göra så gott vi kan för att dra vårt strå till stacken och för att motverka det. Men det måste ske på ett ansvarsfullt och smart sätt, sa Karlsson i en intervju med Expressen.

Och i ett samtal med Expressen efter Johan Pehrsons tal på lördagen framgår det vilka han syftade på när han nämnde ”klimatförnekarna”.

LÄS ÄVEN: L-toppar vägrar rösta fram SD-politik: ”Har inte lovat något”

Insinuerar att Karlsson är ”klimatförnekare”

– Jag syftar på de människor som påstår att det inte finns något klimathot. Jag hävdar att de har fel. Samma personer som hävdar att IPCC:s underlag inte är tillräckliga, de har fel. Det kan också vara människor som hävdar att IPCC inte är tydliga med att världen behöver mer kärnkraft, säger Johan Pehrson.

– Jag tycker att Mattias Karlsson underskattar allvaret i de rapporter som i alla fall jag får och som vi tar till oss i regeringen.

När Expressens Daniel Ingmo frågar Johan Pehrson (L) om han tycker att Mattias Karlsson är en ”klimatförnekare” vill han inte ge något rakt svar.

– Han verkar ha en annan bedömning, säger Pehrson.

Även klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) fick frågan om huruvida hon anser Mattias Karlsson är en ”klimatförnekare”. Hon svarar då att det är ”ganska uppenbart att vi har en klimatkris” och att hon ”inte är intresserad av att jobba på Mattias Karlssons bild av klimatpolitiken”.

Varken Liberalernas partiledare eller partiets miljöminister vill svara ”nej” på frågan om de anser att Mattias Karlsson (SD) är en ”klimatförnekare”.

LÄS ÄVEN: Johan Pehrson (L): ”SD är en brun sörja”