Liberalernas partiledare Johan Pehrson talar ut om Tidöavtalet i Expressen – och han skräder inte orden. Bland annat beskriver han Sverigedemokraterna som ”en brun sörja” och hävdar att partiet har ”släpat in skit” i avtalet.

En intervju med Johan Pehrson (L) som publicerades i Expressen på söndagsmorgonen har fått stor spridning och väckt starka reaktioner på nätet. Av artikeln framgår att Pehrson är kritisk till det avtal han själv varit med och förhandlat fram – och att han anser att samarbetspartiet Sverigedemokraterna är ”extrempopulistiskt”.

”Släpat in skit och sjuka saker i avtalet”

Pehrson passar även på att framhålla att han under förhandlingarna inför Tidöavtalet minsann inte gick med på vad som helst och att det är hans förtjänst att den nya regeringen under mandatperioden kommer att kunna fortsätta föra samma migrationspolitik som Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I den mån det i vissa delar inte blir möjligt är det inte Liberalernas fel utan beror i så fall på ”skit” och ”sjuka saker” som SD ”släpat in” i avtalet.

– Alla volymmål är borta, alla återvandringsmål är borta och en massa sjuka saker. Nu är det tillbaka på samma regelverk som gällde i Sverige under Stefan Löfven och Åsa Romson, säger han till tidningen.

– Sedan kan man ha synpunkter på enskildheter och en massa som är dåligt men det är inte jag som släpat in den här skiten i det här avtalet.

”En brun sörja”

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, säger Pehrson.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kallar L-ledarens uttalande om SD för ”anmärkningsvärt”. På söndagsförmiddagen skrev han ”Vi får se var detta landar” i ett inlägg på Twitter.

Sverigedemokraterna reagerar

L-ledarens invektiv om Sverigedemokraterna kommenteras av SD-riksdagsledamoten och tidigare vice talmannen Björn Söder. På Twitter skriver han att Liberalerna bör ”överväga vad och hur man säger om regeringsunderlaget och de avtal som ingåtts” om partiet vill vara kvar i regeringen.

Söder skriver vidare att han ”förutsätter att Johan Pehrson korrigerar sina uttalanden” och påminner om att det i Tidöavtalet slås fast att ”samarbetspartierna i det parlamentariska regeringsunderlaget ska bidra till ett gott samarbetsklimat genom att uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare”, något han menar att Pehrson inte lever upp till med de ordval han använder i intervjun med Expressen.

LÄS ÄVEN: Liberalerna stängs ute från EU-gruppen – efter avtalet med SD