Johansson om förnedringsvåld mot svenskar: ”Piskar upp hat mot invandrare”
Förnedringsvåld/Morgan Johansson (S) Foto: Privat/Youtube

I förra veckan fick justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svara på frågor i riksdagen från bland annat Sverigedemokraternas Tobias Andersson. SD lyfte att antalet ungdomsrån har dubblerats under Johanssons tid vid makten och att hela 66 procent av gärningsmännen har utländsk bakgrund medan 77 procent av offren har svensk bakgrund. Men Johansson avfärdar siffrorna från Brottsförebyggande rådets (Brå) med att SD piskar upp hat och skapar motsättningar.

Det var under en interpellationsdebatt på fredagen som Morgan Johansson (S) fick höra att ungdomsrånen har ökat kraftigt vid hans tid vid makten. Tobias Andersson (SD) frågade Johansson vilka åtgärder regeringen tänker vidta för stävja utvecklingen rörande ungdomsrån.


LÄS ÄVEN: Morgan Johansson (S): ”Stockholmspolisen har misslyckats”

Justitieministern svarade på frågan genom att hänvisa till att det skett en minskning av rånen med 35 procent sedan 2019. En siffra som Andersson menar beror på att det varit en pandemi med restriktioner vilket bidragit till att färre har rört sig ute.

– Antalet rån har minskat kraftigt de senaste åren. Det är 35 procents minskning sedan 2019 och vi ligger nu faktiskt på den lägsta nivån sedan 2017 när det gäller rån mot ungdomar, sa Johansson.

Anklagar SD för att piska upp hat

SD frågade även hur justiteministern ser på att hela 66 procent av de misstänkta gärningsmännen som begår ungdomsrån har utländsk bakgrund medan 77 procent av offren har svensk bakgrund. I många av fallen med förnedringsinslag, vilket Samnytt under flera år har uppmärksammat. Partiet vill veta om regeringen kommer vidta några åtgärder för att vidare utreda eller agera mot svenskfientlighet.

– Det är väl så här det kommer höras nu ifrån Moderaterna och Sverigedemokraterna. Den nya högern som tävlar i att piska upp motsättningarna mellan svenskar och invandrare. Det är så extremt tydligt det vi precis har hört. För mig spelar det ingen som helst roll om du är svart eller vit. Om du begår brott, ja då ska du buras in, sa Johansson.

– Låt oss koncentrera oss på brottsligheten i sig istället för att piska upp motsättningar mellan svenskar och invandrare för det kan bara leda till ökad misstro och ökade problem och ökade konflikter i det svenska samhället.

Andersson svarade Johansson med att statistiken är hämtad från Brottsförebyggande rådets (Brå) och menar att man inte kan bortse från att svenskfientlighet sannolikt är ett av motiven vid vissa av rånen.

– Morgan Johansson beskyller mig och övriga debattörer för att piska upp hatstämningen i det svenska samhället och då vill jag redgöra för vad jag gjorde. Jag återgav statistik från en myndighet som lyder under Morgan Johansson själv som justitieminister. Det var vad jag gjorde, sa Andersson och fortsatte:

– Så om Morgan Johansson inte vill att jag på det sättet ”piskar upp stämningen” mellan grupper då kanske han inte skulle låta sin myndighet, oj, nu glömde jag. Morgan Johansson har ju inte bett sin myndighet att utreda det här. Morgan Johansson har ju inte bett Brå att studera etnicitet kopplat till brott eller bakgrund. Det har man velat mörka från Socialdemokraternas sida.

Se hela debatten nedan.


LÄS ÄVEN: Morgan Johansson (S) får kritik för att vilseleda om invandring

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!