morgan-johansson-upplopp

Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 / Faksimil Youtube

Inrikes

Johansson om varför Sverige blivit ett gangsterland: ”Vågar jag inte ge mig in på”

Publicerad 6/5/2022
Annons

Anledningen till att just Sverige sticker ut med så många skjutningar säger sig justitieminister Morgan Johansson (S) inte ha en aning om.

I en intervju med Dagens Nyheter kommenterar Morgan Johansson situationen med misstroendet Sverigedemokraterna väckt och att saken kan avgöras av Amineh Kakabaveh.

– Jag har svårt att tänka mig att Amineh Kakabaveh, som är en ansvarstagande person, skulle vilja riskera en regeringskris. Jag tror heller inte att hennes väljare vill att hon ska fälla en socialdemokratisk regering tre månader före valet. Hon vill inte att det ska bli hennes politiska arv, säger han.

LÄS ÄVEN: Jerzy Sarnecki alltjämt svarslös om kriminella invandrare

Han säger sig inte vara beredd att avgå självmant för att undvika en regeringskris, då statsminister Magdalena Andersson (S) sagt att hon kommer avgå ifall misstroendet mot Johansson går igenom.

– Nej, jag tycker att det här misstroendevotumet från högerpartierna är baserat på lösa boliner. Det handlar om ett politiskt spel som bottnar i att de ligger dåligt till i opinionsundersökningarna. Jag tror inte att det finns stöd bland väljarna att ställa till med en stor politisk kris, säger han.

LÄS ÄVEN: Näringslivet varnar för förändrad Sverigebild

Hittills i år har mer än 30 personer skjutits ihjäl i Sverige. Enligt Johansson levererar polisen och rättsväsendet men anser att skola och socialtjänst också måste öka insatsen för att förebygga brotten.

Ett mysterium varför Sverige drabbats

På frågan varför just Sverige blivit ett gangsterparadis har han dock inget att säga, utan tycker frågan är oviktig.

– Det är en väldigt bra fråga att ställa sig. Kriminologerna har inget bra svar på den frågan. För min del är inte det viktigaste att gräva ner sig i den, det är att se till att sätta av resurser så att polisen kan ta dem som begår brotten.

– Nej, det vågar jag inte ge mig in på.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons