katter-memes-feature

Foto: Anders Löwdin/Youtube

Inrikes

Johanssons nya myndighet varnar för ”memes med katter”

Publicerad 5/24/2022
Annons

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) varnar på en nyskapad hemsida för ”humor och satir” som används för att ”förlöjliga eller kritisera personer eller åsikter”.

Det är på sajten bliintelurad.se som varningarna framförs. Domännamnet registrerades i mars i år och sajten har lanserats nu under maj månad.

”Skratt som kan skada”

Under rubriken ”Skratt som kan skada” kan man exempelvis läsa att: ”Humor och satir kan användas för att sprida vilseledande information och förlöjliga eller kritisera personer eller åsikter – till exempel i form av memes.”

I en video som laddats upp på Youtube varnas för ”memes med katter flyttar fokus i debatter” och under rubriken ”Kolla alltid källan” får besökaren veta att: ”Malign information är när korrekt information sammanställs och paketeras vinklat i syfte att skada en person, organisation eller land.”

Leds av M-politiker

Sajten bliintelurad.se saknar såväl utgivare som webbansvarig, och det framgår inte någonstans vem eller vilka som skrivit texterna på sidan.

MPF, som inrättades 1 januari i år, leds av generaldirektör Henrik Landerholm – tidigare riksdagsledamot för Moderaterna. Myndigheten är en så kallad enrådighetsmyndighet, vilket innebär att Landerholm är direkt ansvarig för verksamheten inför regeringen.

MPF lyder under justitiedepartementet, som leds av justitieminister Morgan Johansson (S), och tillhör inrikesminister Anders Ygemans (S) ansvarsområde.

Kritiseras

I sociala medier kritiseras den nya MPF-sajten. En av kritikerna är debattören Henrik Jönsson.

”Vad ÄR det här för smörja? Sverige har en skattefinansierad myndighet som varnar för att satir kan ’förlöjliga’ och därigenom ’skada’?”, twittrar han bland annat och tillägger att ”folkvalda toppolitiker måste tolerera att både häcklas och satiriseras”.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
333M, KD och L röstade för Ungernfientlig resolution i EU
Annons